Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Spies en wethouder Van Velzen legden op 9 april van dit jaar een krans bij de herdenking van het schietdrama op die datum in 2011. © Peter Franken

‘Advies Hoge Raad is enorme steun voor gedupeerden Alphens schietdrama’

De conclusie van de procureur-generaal dat de politie deels aansprakelijk is voor de schade als gevolg van het schietdrama op 9 april 2011 in Alphen is voor de gedupeerden een enorme steun in de rug. ,,We zijn heel erg blij met het advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad. Dit toont maar aan dat de aanhouder wint”, zegt hun advocaat Veeru Mewa.

De pakweg 100 gedupeerden vinden dat  de politie heeft geblunderd met het verstrekken van een wapenvergunning aan schutter Tristan van der Vlis, die in winkelcentrum Ridderhof zes mensen doodschoot, er nog 17 verwondde en vervolgens zelfmoord pleegde. Van der Vlis had psychische problemen. Hoewel toenmalig politiechef Jan Stikvoort kort na de schietpartij erkende dat Van der Vlis (24) nooit een wapenvergunning had mogen krijgen, heeft de politie steeds volgehouden dat zij niet aansprakelijk kan worden gesteld, omdat zij niet kon voorzien dat Van der Vlis tot zijn daad in staat zou zijn.