Volledig scherm
Een vestiging van biefstukketen Loetje in Nijmegen. (Archieffoto). © Paul Rapp

Advocaat: aanvraag vergunning voor Loetje ingetrokken

De vergunning voor dikke biefstukken met jus en brood van restaurantketen Loetje in Reeuwijk is ingetrokken. Dat zegt Rudolf van Binsbergen, advocaat van de bezwaarmakers Jachtclub Reeuwijk, de Roei- en Zeilclub Gouda en de bewoners van de Groene Ree en de Notaris d’Aumerielaan. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk zegt echter nog van niets te weten.

De bezwaarmakers melden in een persbericht dat projectontwikkelaar Elfhoeven BV, op aandringen van wethouder Jan Leendert van den Heuvel (SGP), het college van burgemeester en wethouders verzocht zou hebben om de verleende omgevingsvergunning voor de bouw aan plas Elfhoeven in te trekken. 

Logische stap

,,De bezwaarmakers vinden dit een logische stap’’, zegt Van Binsbergen. ,,Wat intern de overwegingen zijn geweest van de gemeente is mij niet bekend. De vergunning moet officieel nog worden ingetrokken, maar dat lijkt me alleen nog een formaliteit.’’ 

De bezwaarmakers vreesden dat de komst van Loetje tot problemen zou leiden en tot een komen en gaan van auto’s in de belendende straten en tot drukte op de parkeerplekken.

Gevraagd naar het intrekken van de omgevingsvergunning en de achterliggende reden, zegt gemeentewoordvoerster Sandra Pronk ,,van niets’’ te weten. Pronk: ,,Bij ons is hiervan niets bekend.’’

‘Te groot’

Afgelopen augustus besloot de rechter de bouw van de Loetje-vestiging in Reeuwijk stil te leggen omdat de bouwplannen ‘te groot’ waren. Voor alles wat Bert Bras - directeur van exploitatiemaatschappij Elfhoeven BV - wilde bouwen, was al een vergunning verleend door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De rechter schorste die bouwvergunning echter, omdat het hotel-restaurant in aanbouw te groot was.

De rechtbank stelde dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk het bestemmingsplan op een verkeerde manier heeft gelezen. Ingestemd werd met de bouw van een hotel én een restaurant. Volgens de voorzieningenrechter gaat het echter om een geheel: dus een hotel-restaurant, niet een restaurant én een hotel. 

Niet goed gelezen

Volgens de rechter zijn meerdere gebouwen wel toegestaan, maar mogen zij samen niet groter zijn dan 506 vierkante meter aan vloeroppervlak. Uit tekeningen blijkt dat er maar één hoofdingang is. De wethouder erkende eerder dat er iets niet is goed gegaan bij lezen en interpreteren van het bestemmingsplan.

In het nieuwe plan ging het om een Loetje-restaurant én acht reguliere woningen, in plaats van twintig vakantiehuizen waarvan eerder sprake was, en de aanleg van een tweede aanlegsteiger. Om een hotel-restaurant mogelijk te maken, moesten de bouwplannen voor de losse onderdelen worden samengebracht in één plan.

Volledig scherm
De locatie waar restaurant Loetje was gepland: de Notaris D’ Aumerielaan/Burgemeester Lucasselaan en de kruising met de Ree in Reeuwijk. (Archieffoto). © Peter Franken