Volledig scherm
© Politie

Advocaat Nadja B. vraagt vrijspraak voor fraude

UpdateNadja B. (56) uit Rijnsaterwoude stond vandaag opnieuw voor de rechter. B. ging in hoger beroep tegen de beschuldiging van fraude. Haar advocaat pleit voor vrijspraak. Het OM is echter niet van haar onschuld overtuigd. Nadja B. stond eerder voor de rechter voor het laten verdwijnen van het lichaam van haar overleden moeder. Daar is ze voor veroordeeld.

Quote

Ik weet niet wat me bezielde. Ik had de dokter moeten bellen toen mijn moeder dood was. Ik heb in een waas gehandeld

Nadja B.

Nadja B. zou het pensioen van haar moeder willen blijven innen, aldus het Openbaar Ministerie. De advocaat van B. vraagt echter vrijspraak voor de beschuldiging van fraude. Het gerechtshof doet uitspraak op 28 september.

B. reed in 2014 vele honderden kilometers rond met haar overleden moeder en begroef haar ten slotte eigenhandig in Tsjechië. De strafzaak is door het Openbaar Ministerie eerder omschreven als een filmscript. In mei verdween moeder Margarethe spoorloos, pas in augustus werden na hulp van de inmiddels aangehouden Nadja de stoffelijke resten van haar moeder teruggevonden in Tsjechië. Het lichaam van haar moeder meenemen was geen vooropgezet plan, stelt de advocaat van B.

De vrouw wilde de dood van haar moeder niet verhullen, maar schrok toen haar dochter vertelde dat de politie haar zocht. Daarop begroef B. haar moeder in Tsjechië. Haar advocaat stelt: toen Nadja met haar dode moeder vertrok, was ze voor haar niet definitief overleden. B. handelde impulsief ,,Ik weet niet wat me bezielde. Ik had de dokter moeten bellen toen mijn moeder dood was. Ik heb in een waas gehandeld'', aldus Nadja B.

Quote

Nadja had zelf een huurhuis en was dus niet afhanke­lijk van haar moeder voor huisves­ting

Advocaat Nadja B.

Oplichting
Nadja B. ging volgens de rechtbank niet alleen op pad met het lijk omdat ze geen afscheid kon nemen van haar moeder, maar ook omdat ze vanwege financiële problemen vreesde dat ze de woning van haar moeder kwijt zou raken. Bovendien lichtte ze uitkeringsinstanties op, door niet door te geven dat haar moeder was overleden, waardoor die de uitkering doorbetaalden. 

De advocaat van B. benadrukt echter dat Nadja niet financieel afhankelijk was van de uitkering van haar moeder. ,,Ze had toegang tot vermogen.'' De Advocaat-generaal gaat daar tegenin en stelt dat B. wel degelijk afhankelijk is geweest van haar moeder voor huisvesting en inkomen. Daarop reageerde de raadsman van B.: ,,Nadja had zelf een huurhuis en was dus niet afhankelijk van haar moeder voor huisvesting.''

De rechtbank oordeelde eerder dat B. toerekeningsvatbaar is en verplichtte haar tot behandeling. De rechtbank sprak van het bewust vertragen en bemoeilijken van het politieonderzoek. Maar zoals het Openbaar Ministerie ook eiste, hoefde Nadja na haar voorarrest van 67 dagen niet terug naar de cel.

Onze verslaggever Jan Belt was aanwezig bij de rechtszaak. Lees hier terug wat hij live vanuit de raadszaal twitterde.