Volledig scherm
Herman Verdel van koor Scala zingt tussen de tafels van tafeltennisvereniging De Treffers (waarvan Sjaak van der Zwet in beeld) in Roelofarendsveen omdat De Alkebucht dicht moet. FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

'Akoestisch gezien is het niets in clubhuis Treffers'

Kaag en Braassem heeft een lijst met alternatieven opgesteld waar gebruikers van de Alkeburcht terecht kunnen na sluiting van het dorpshuis. De praktijk is echter weerbarstig.

Quote

Hoe moet het met de stoelen

Sjaak van der Zwet

Zo zou pop- en musicalkoor Scala kunnen verkassen naar het gebouw van tafeltennisvereniging De Treffers of watersportvereniging Braassemermeer. ,,Beide locaties zijn in noodgevallen groot genoeg voor ons 80-koppige koor, maar als vast onderkomen voor wekelijkse repetities zijn ze totaal ongeschikt'', zegt Scalazanger Herman Verdel.

Voorzitter Sjaak van der Zwet van de tafeltennisclub onderschrijft dat. De twee ontmoeten elkaar bij De Treffers. ,,We zouden wekelijks de tafeltennistafels aan de kant moeten zetten. Bovendien ligt hier een sportvloer. Er zou telkens een kleed moeten worden neergelegd. En hoe moet het met de stoelen?''

Galm

Het gebouw is al bijna elke avond en in het weekeinde in gebruik. ,,Alleen op dinsdag- en zondagavond zou er nog ruimte zijn'', zegt Van der Zwet. Verdel reageert nadenkend. ,,Dinsdagavond? Nee, dat kan niet. Wij repeteren op woensdag.''

Voor de zekerheid zingt Verdel tussen de tafeltennistafels een liedje. ,,Het galmt'', constateert hij. ,,Het geluid komt van drie kanten terug. Nee, akoestisch gezien, is het niets hier.''

Quote

Het geluid komt van drie kanten terug

Sjaak van der Zwet

De optie om te gaan repeteren bij Watersportvereniging Braassemermeer aan de Noorderhemweg lijkt een goede. ,,Ruimte zat'', zegt beheerder Ed van Wieringen gastvrij. Verdel heeft z'n twijfels. ,,'s Zomers is dat leuk, maar in de rest van het jaar zie ik het niet zitten om onze koorleden over glibberige steigers in het donker naar de repetitie te laten komen.'' Ook aan de alternatieven voor de theatervoorstellingen van Wij Presenteert kleven nadelen. De Rabobank, die een grote zaal heeft aan 't Oog, wijst het idee in elk geval af. ,,Wij verhuren wel eens vergaderruimte aan bepaalde verenigingen, maar hooguit twee keer per jaar'', zegt Eveline Olders van de bank.

Kleedkamers

Ook noemt de gemeente de 1.000 vierkante meter grote evenementenhal van HS Events op bedrijventerrein De Lasso. Maar de vraag is of dat financieel haalbaar is voor verenigingen. Jan Pieter de Rijk van Wij Presenteert is er nog nooit geweest. ,,Wat verwachten ze van onze vrijwilligers? Zijn er kleedkamers? Ik heb geen idee'', zegt De Rijk. HS Events wil niet reageren.

Volgens de gemeente kan schaakvereniging Utile Dulci verkassen naar de voormalige Ignatiusschool en de postzegelclub naar Vogelvereniging De Diamantvink. In de achterste tennishal van sportcomplex De Tweesprong zou er op zondag plek zijn voor de Vrije Jeugd Recreatie.

Martien Wesselman van de actiegroep Houd De Alkeburcht Open vindt het jammer dat de gemeente de verenigingen in aparte gesprekken op verschillende plekken wil onderbrengen. ,,Wij trekken gezamenlijk op'', benadrukt hij.