Volledig scherm
epa00962758 A young European Otter (Lutra lutra lutra) makes its debut in Zurich Zoo, Switzerland, Wednesday, March 21, 2007 and keeps a firm grip on its fishy breakfast. It was one of three otters born in the zoo last 1st December. EPA/STEFFEN SCHMIDT;Zurich;CHE - De otter eet vooral vis, kleine knagers en ratten. ARCHIEFFOTO Het Nieuwkoopse Plassengebied biedt de otter nu al goede overlevingskansen. - 2539668.jpg © EPA

Alphen beslist in juni over ottertunnel

Alphen beslist eind juni of in de Ziendeweg een ottertunnel annex verkeersdrempel wordt aangelegd.

De agendacommissie van Alphen heeft besloten dit punt in de raadsvergadering van 27 juni te behandelen. Aanvankelijk zou de raad eind mei al de knoop doorhakken. Maar toen VVD, SP en D66 dat vroegen, besloot commissievoorzitter Monique de Vos het punt van de agenda te halen, tot ongenoegen van diverse andere fracties. 

B en w van Alphen hebben voorgesteld om in de Ziendeweg ter hoogte van de Grote Wetering een otterpassage aan te leggen. Dit is een plek waar de otters uit het naastliggende Nieuwkoopse Plassengebied graag oversteken naar de waterrijke polder. Tot nu toe moesten twee otters die riskante oversteek met de dood bekopen. Alphen wil nu een buis van een halve meter doorsnee in de weg leggen. Aan beide kanten komt asfalt, zodat het geheel een snelheidsremmende drempel voor het autoverkeer wordt. Op twee andere plekken in de weg tussen Zwammerdam en Nieuwkoop komen snelheidsremmende maatregelen. Het gaat dan om de Molentocht en de watergang bij het Zuideinde, beide bij Nieuwkoop. 

Bij de passages zijn rasters nodig om de otter de goede kant op te krijgen. Al met al kosten de ingrepen twee ton. Voor dat geld komen bij de oversteken Grote Wetering en Molentocht rasters langs de weg. Ook gaat de snelheid omlaag van 60 naar 30 km/uur. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195