Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies. (Archieffoto). © Martin Sharrott

Alphen doet aangifte tegen eigen ambtenaar

UpdateBurgemeester Liesbeth Spies heeft aangifte gedaan van verduistering of fraude door een van haar ambtenaren. Uit een eerste onderzoek zijn bij de grondexploitatie van de nieuwbouwwijk Nieuwe Sloot onverklaarbare budgetoverschrijdingen geconstateerd.

Om welke bedragen het gaat wil de gemeente niet zeggen in dit stadium. De zaak kwam aan het rollen eind vorig jaar van iemand buiten de ambtelijke organisatie. Dit was aanleiding voor burgemeester Spies, die gaat over integriteit, om een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Dit bureau, BING, onderzocht de grondexploitatie van Nieuwe Sloot en bracht dit voorjaar verslag uit.

Quote

We willen de schijn van belangen­ver­stren­ge­ling vermijden

Liesbeth Spies

,,De uitkomst van dit onderzoek versterkt het vermoeden dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden’’, liet de woordvoerder van Spies gisteren weten. De gemeente heeft aangifte gedaan, omdat justitie meer onderzoeksmogelijkheden heeft om de juiste gegevens boven tafel te krijgen. Het Openbaar Ministerie bepaalt of er voldoende aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek en zo ja, wanneer dit plaatsvindt.

Kwalijke rol

Nieuwe Sloot grenst aan de wijken Oudshoorn en Planetenbuurt, de bouw begon in 2011 en wordt dit jaar afgerond. In 2017 werd van zeven medewerkers bij de gemeente vermoed dat ze niet integer hadden gehandeld. Na intern onderzoek kregen drie personen een disciplinaire straf en een persoon kreeg een schriftelijke berisping.

Eind vorig jaar kwam een zaak in de publiciteit over een ambtenaar die betrokken was bij een woningbouwplan naast De Scheepjeskerk in Hazerswoude-Rijndijk. Hij deed eerder ook klussen voor de ontwikkelaar die woningen wilde bouwen op die plek en zou daarom volgens tegenstanders van het bouwproject niet onafhankelijk zijn. Burgemeester Spies liet de zaak intern onderzoeken maar constateerde dat de ambtenaar ‘geen kwalijke rol heeft gespeeld’ bij het project.

Maar ze haalde hem wel van het project af omdat hij toch fout zat. ,,Hij had het bij zijn leidinggevende moeten melden toen duidelijk was dat hij als ambtenaar bij het plan Scheepjeskerk te maken had met een ontwikkelaar die hij hielp toen hij niet voor ons werkte. We willen de schijn van belangenverstrengeling vermijden.’’

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.