Volledig scherm
Wethouder De Jager: ,,Vroeg gaan praten werkt beter dan boetes.'' © Martin Sharrott Fotografie

Alphen en Nieuwkoop trots op minder uitval van scholieren

Liever vroeg in gesprek gaan over problemen bij op school verzuimende kinderen dan hun ouders later na herhaaldelijke overtredingen een boete opleggen. De nieuwe, preventieve aanpak van de gemeenten Alphen en Nieuwkoop werpt vruchten af, zegt de Alphense wethouder Han de Jager (CDA, onderwijs).

Met enige trots presenteert hij cijfers uit het jaarverslag leerplicht (schooljaar 2017-2018). Het aantal incidenten (kinderen die uurtjes spijbelen, zich onnodig ziek melden of op vakantie gaan, terwijl ze nog les horen te krijgen) daalde in de leeftijd tot 16 jaar van 934 in het vorige schooljaar naar 762. In de leeftijdscategorie 16 tot en met 18 jaar daalde het aantal incidenten van 593 naar 510. In Nieuwkoop daalde het aantal incidenten eveneens: van 152 naar 138 in de leeftijd tot 16 jaar. In de leeftijd van 16 tot en met 18 jaar bleef het aantal incidenten gelijk: 98.

,,We zien een meer dan substantiële daling en het aantal uitgedeelde boetes is in Alphen ruimschoots gehalveerd, naar 36. Een heel mooi resultaat'', aldus De Jager. ,,Dit komt mede doordat de leerplichtconsulenten spreekuren houden op scholen en met docenten, ouders en kinderen in gesprek gaan als er herhaaldelijk uitval is. Vroeg erbij zijn, dat is cruciaal. Dan kun je op tijd extra zorg regelen voor een gezin dat het nodig heeft. Dat werkt beter dan achteraf straffen.''

De leerplichtconsulenten hebben er in gesprekken met directies van scholen op aangedrongen verzuim steeds te melden, want daar was een beetje de klad in gekomen, zo blijkt uit het jaarverslag.