Volledig scherm
PREMIUM
De Liberty Tour op het Rijnplein in Alphen. De toer gaat dit jaar ook naar alle dorpen in de gemeente Alphen. © Peter Franken

Alphen pakt uit met vieringen van 75 jaar bevrijding

In Alphen en omliggende dorpen wordt 75 jaar bevrijding later dit jaar uitgebreid gevierd. Zo komen er speciale wandel- en fietsroutes, een boek, een lesbrief voor scholieren, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en een toer met bevrijdingsvuur en legervoertuigen. Ook liggen eind dit jaar in Alphen de eerste gedenkstenen voor weggevoerde joden.

Het kan straks niemand ontgaan dat dit gebied 75 jaar terug is bevrijd. Albert Bremer en Bernadette Verhoef zijn er druk mee. ,,Ik heb een baan en doe meer vrijwilligerswerk, maar wat dat laatste betreft hebben ze de komende maanden weinig aan me”, vertelt Bremer. ,,Dit is een intense periode, maar we weten waarvoor we het doen”, vult Verhoef aan. ,,We doen het niet voor onszelf, dat snapt iedereen. Men is heel behulpzaam.” Trots toont ze het lijvige ‘logboek 75 jaar vrijheid Alphen’. De voorbereidingen lopen al maanden. Verhoef: ,,Er zijn zóveel mensen bij betrokken. Onze kracht is: samen doen.”