Volledig scherm
Impressie van de nieuwe ijsbaan in Leiden. © Archieffoto

Alphen stelt besluit over ijsbaan uit, ijsclubs blij met hernieuwde kans

,,We stonden achter na een valse start, maar nu zijn we volop in de wedstrijd. Wij zijn blij dat er geen ‘nee’ heeft geklonken.’’Dat zegt Bart de Vries van de schaatsvereniging De Rijnstreek.

De Alphense gemeenteraad heeft vanavond de beslissing uitgesteld over haar bijdrage aan het Leidse ijsbaanplan. Met 3,2 miljoen euro vanuit de gemeenten en de ijsclubs uit de regio kan die nieuwe baan van 250 meter worden vergroot tot het wedstrijdformaat van 333 meter.

De raad was gisteravond hopeloos verdeeld over de gevraagde bijdrage van 700.000 euro. Een ruime minderheid vond dat de gemeente deze eenmalige investering wel zou moeten doen. Die 7 ton is een bescheiden bijdrage gezien de afschrijvingstijd van dertig jaar, redeneerde Henk Goes (PvdA).

Tegenvoorstel

Dat ging er bij met name André de Jeu van de grootste raadsfractie, Nieuw Elan, niet in. Tot verrassing van de andere partijen gooide hij een tegenvoorstel in de strijd. In Rotterdam wordt elke winter een ijsbaan van 400 meter in de vorm van een ovalen tunnel geïnstalleerd. Dat zou Alphen ook best kunnen doen, opperde hij.

Raad en college hadden er pakweg een uur aan herhaaldelijke schorsingen voor nodig om het eens te worden. Op voorstel van CDA’er Johan Wijnhorst kwam uiteindelijk het besluit uit de bus om Leiden te melden dat het ‘nu te vroeg is’ om een beslissing over de Alphense bijdrage te nemen. Sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) moet in overleg met de ijsclubs meerdere scenario’s voor een ijsbaanplan uitwerken. In februari hakt de raad vervolgens de knoop door.

Jos Arts van de Stichting IJshal Leiden denkt dat aan die termijn wel een mouw te passen is. ,,In het eerste kwartaal is de aanbesteding gepland.’’

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.