Volledig scherm
Ecopark De Limes in Alphen. © Google Street View

Alphen twijfelt over bezuinigingen op afvalservice Ecopark De Limes

Het is nog de vraag of het afvalstation Ecopark De Limes in Alphen komend jaar op de maandag open is.

De gemeente kampt met flink oplopende kosten van de afvalinzameling. Als de voorgestelde verhoging wordt doorgevoerd, stijgt het tarief van 255 euro (meerpersoons huishouden) naar pakweg 330 euro in 2022. Beleid is dat alle kosten worden doorberekend naar de inwoners. Dát de kosten stijgen, is volgens wethouder Leo Maat (afvalbeleid, GL) vooral het gevolg van het kabinetsbeleid. De verbrandingskosten van restafval zijn schrikbarend gestegen om te stimuleren dat mensen meer afval scheiden.

De naderende kostenstijging moet, behalve met hogere reinigingsrechten, ook worden opgevangen door bezuinigingen. Het Alphense college wil onder meer het afvalstation op de maandag dicht houden, zodat personeelskosten worden uitgespaard. Maar dat is tegen het zere been van de raad. Veel mensen gebruiken het weekend om hun schuur, tuin of zolder op te ruimen. Dan kun je het niet maken het ecopark op de maandag op slot te houden, redeneren meerdere raadsleden.

Wethouder Maat zegt dat best te snappen. Maar linksom of rechtsom, er moeten wel besparingen op tafel komen. De raad kan niet de maximale service aan de inwoners in stand houden en tegelijkertijd minder geld aan afvalbeheer uitgeven, argumenteert hij. Twee aaneengesloten dagen dicht, dus op zondag en maandag, is ‘overzichtelijker voor de burger’ dan de combinatie zondag met dinsdag of donderdag. ,,En de spullen van zolder op dinsdag in plaats van maandag brengen zal toch ook niet zo bezwaarlijk zijn. We moeten niet doen alsof de wereld vergaat.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195