Volledig scherm
Het Alpherium ter illustratie. © Martin Sharrott

Alphen verwacht ruimtegebrek voor het lokale bedrijfsleven

Alphen komt ruimte te kort voor het lokale bedrijfsleven. Herinrichting én uitbreiding zijn dringend nodig. Samen met Kaag en Braassem en Nieuwkoop is Alphen bezig het oppervlak aan bedrijventerreinen op een rijtje te zetten. Dat heeft de provincie Zuid-Holland via het samenwerkingsverband Holland Rijnland gevraagd.

Als grootste gemeente heeft Alphen de meeste mogelijkheden, maar volgens wethouder Gerard van As (ruimtelijke ontwikkeling, Nieuw Elan) en zijn ambtenaren valt het met de beschikbare groeimogelijkheden best tegen.

Voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is nu nog genoeg grond beschikbaar. Maar tegen het jaar 2030 is de koek op en is er een tekort van 10 tot 14 hectare.

Groeimarkt

Quote

Bedrijven gaan, nu de crisis achter hen ligt, weer nadenken over groei

Gerard van As, Wethouder

Een knelpunt is ook de beschikbare ruimte voor logistiek en distributie. Hiervoor is nu 10 ha beschikbaar op Steekterpoort II. Gemikt wordt op bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in 'the last mile', het vervoer vanaf schip, trein en vrachtwagen naar het afleveradres.

Volgens de wethouder is dit een groeimarkt en zit er een behoefte aan te komen van 16 tot 23 hectare. ,,En dat oppervlak hebben we simpelweg niet, buiten die tien hectare op Steekterpoort II. Daarom willen we de grootschalige distributiecentra naar de A12-corridor verwijzen'', legt Van As de strategie van de drie Rijnstreekgemeenten uit. Voor bedrijven die veel hinder veroorzaken (hogere milieucategorie) zijn 'zeer beperkte' mogelijkheden, zegt de wethouder.

Momenteel is voor deze zwaardere industrie nog 3 hectare beschikbaar, uitsluitend op bedrijventerrein Hoogewaard tussen Koudekerk en Alphen. Alleen die ruimte wil Alphen op tafel houden. Er wordt wat Van As betreft niet toegezegd naar extra ruimte te gaan zoeken.

Volgens de wethouder is het belangrijk dat Alphen oog blijft houden voor het bedrijfsleven. Er wordt momenteel volop gezocht naar extra plek voor woningbouw wegens de overkokende huizenmarkt. ,,Bedrijven gaan, nu de crisis achter hen ligt, weer nadenken over groei. De discussie over de woningbouw kan tot gevolg hebben dat er bij ondernemers minder investeringsbereidheid is. We moeten hun wensen dus niet negeren.''

Overigens zal de gemeente eerst inzetten op herinrichting en herverkaveling van verouderde bedrijfsgronden. Maar dat vergt volgens Van As veel tijd en moeite, bijvoorbeeld wegens eigendomsverhoudingen. Ook ontbreekt nogal eens 'schuifruimte' om bedrijven uit te plaatsen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195