Volledig scherm
Ter illustratie. Installatie op een gasveld. © anp

Alphen vindt gasboringen in Groene Hart 'ongewenst'

Alphen sluit zich aan bij het protest tegen olie- en gasboringen bij Woerden. B en w van deze gemeente zeggen nu klip en klaar dat ook zij boringen in het Groene Hart ‘ongewenst’ vinden.

Dat blijkt uit de beantwoording van de schriftelijke vragen die SP-raadsleden Iris van de Kolk en Harre van der Nat hebben gesteld.

Die vroegen zich af waar Alphen nu staat in de discussie over het exploiteren van winningsveld Papekop. Dit ligt voor een groot deel onder Molenvliet, de meest westelijke woonwijk van Woerden. Zij wilden ondermeer weten of Alphen beseft dat die olieboringen ook consequenties kunnen hebben voor naburige gemeenten.

Tweede Groningen

Het college spreekt in de antwoorden duidelijk uit dat Alphen evenzeer bezorgd is wat er allemaal aan zit te komen in het geval de boringen mogen doorgaan. Zo beaamt burgemeester Liesbeth Spies volmondig de stelling van de SP’ers dat boringen ‘totaal ongewenst’ zijn in het Groene Hart. Het gaat dan zowel om de veilige leefomgeving voor de bewoners als om de ‘mogelijke ernstige gevolgen voor de natuur’.

De zorg vanuit Woerden is bij voorbeeld dat het Groene Hart door de boringen een ‘tweede Groningen’ kan worden met verzakkingen en aardbevingen. Woerden wijst er bovendien tegenover minister Kamp op dat het veenweidegebied van het Groene Hart toch al problematisch is met z’n voortgaande bodemdaling. Het is dan ook de goden verzoeken om dan naar olie en gas te gaan boren, stelt Woerden.