Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Alphen wil een soepel afvalbeleid

Alphen hoeft voorlopig niet bang te zijn dat het voor elke vuilniszak restafval moet gaan betalen. Wethouder Leo Maat doet dit én volgend jaar nog geen voorstel voor zo'n diftar-systeem.

Met die uitspraak heeft de wethouder afvalbeleid en duurzaamheid de voortdurende onrust binnen de Alphense politiek willen sussen.

De raadsleden buitelen over elkaar heen met hun wensen om afval niet duurder te maken én tegelijkertijd de service op peil te houden. Op de achtergrond speelt echter een fundamentele vraag mee waarop tot nu toe een concreet antwoord uitbleef; gaat Alphen op weg naar diftar, oftewel de vervuiler betaalt? Veel omliggende gemeenten doen dat wel of overwegen dat systeem.

Wethouder Leo Maat (afvalbeleid, duurzaamheid, GroenLinks) heeft daarom in de gisteravond gehouden commissievergadering afvalbeleid klip en klaar gezegd hoe het er wat hem betreft voor staat: ,,Ik snap de argwaan en het wantrouwen op dit onderwerp. Voor de duidelijkheid: ik of een ambtenaar beslist niet of diftar wordt ingevoerd. Dat doet de gemeenteraad. En als die zegt dat er geen diftar komt, komt dat er niet.''

Diftar

Maat stelt dat hij niet van plan is 'dit of volgend jaar' een voorstel voor diftar bij de raad op tafel te leggen. ,,Alleen al omdat Alphen nog helemaal niet klaar is voor diftar. Eerst moet het huidige systeem van afval scheiden maar eens verder worden verbeterd.''

Met name PvdA'er Henk Goes onderstreept dat het ecopark De Limes prima functioneert. Er komen veel mensen naartoe en dankzij de vele containers voor allerlei materialen wordt het afval prima gescheiden. En dat is goed voor het milieu én de portemonnee.

Wijziging

Maar tegelijkertijd willen hij en onder anderen Siem Bak (CU), Martin Aarnoudse (SGP) en Bert Lekx (WKB) het aan huis ophalen van grofvuil ook behouden. B en w hadden juist een wijziging voorgesteld naar twee keer per jaar gratis en daarna betaald. De raad mikt echter op vier keer per jaar gratis.

Wethouder Maat heeft beloofd hier nog eens naar te kijken. De raad wil dat de voorgestelde één kubieke meter per keer royaler wordt. Verder overweegt Maat op aangeven van de commissie het brengen van snoeiafval naar het milieustation niet verder te beperken. Voortaan betalen voor lastig te verwerken afval als gasflessen, bitumen en geïmpregneerd hout vindt hij wél goed te verdedigen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195