Volledig scherm
File op de N11-afrit bij Bodegraven. © Peter Franken

Alphen wil oplossing voor fileleed Bodegravenboog voorschieten

Over anderhalf jaar is duidelijk of de Bodegravenboog er kan komen, denkt de Alphense wethouder Kees van Velzen. Dan gaan gemeenten ook het gesprek aan over voorfinanciering.

Quote

Het gaat vast heel veel geld kosten, maar het is wel dé oplossing

Kees van Velzen

Het is volgens Van Velzen heel goed nieuws dat minister Cora van Nieuwenhuizen (verkeer, VVD) onlangs een onderzoek aankondigde naar de noodzaak van de Bodegravenboog, de aansluiting van de N11 op de A12 naar Gouda. ,,Alle signalen stonden tot nu toe op rood. Onze verwachting was dat het geld wel op zou zijn na de voorgenomen verbreding van de A4 en A20. Ik ben heel blij dat wij van de longlist af zijn'', reageert Van Velzen (verkeer, CDA).

Hij beseft tegelijkertijd dat het nog maar een eerste stap is. ,,Maar als over anderhalf jaar duidelijk is hoe vaak er files staan, hoeveel mensen dagelijks op het beruchte stuk tussen de N11 en de A12 rijden en wat een Bodegravenboog moet kosten, kunnen we met het rijk gaan onderhandelen over de aanleg. Dan zullen we het ongetwijfeld ook gaan hebben over voorfinanciering door provincies en gemeenten. Het gaat vast heel veel geld kosten, maar het is wel dé oplossing.''

Van Velzen wil nog niet zeggen hoe ver Alphen wil gaan om de aanleg van de Bodegravenboog met eigen geld te bespoedigen. ,,Laten we eerst de uitkomst van het onderzoek maar even afwachten.''

Trein

Opgetogen is Van Velzen ook over de uitbreiding van het aantal treinen op de spoorlijn Leiden-Utrecht, naar vier per uur gedurende de hele dag vanaf eind volgend jaar. Dat zijn dan wel sprinters, want voor de zwaardere intercity's is de bodem onder de spoorlijn te instabiel. ,,Dat oplossen zou 120 miljoen euro kosten en dat is voorlopig een brug te ver. Geld voor een passeerspoor tussen Bodegraven en Woerden, 72 miljoen, is er wel'', aldus Van Velzen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.