Cil Wigmans (rechts) tijdens zijn verblijf op cruiseschip De Westerdam.
Volledig scherm
PREMIUM
Cil Wigmans (rechts) tijdens zijn verblijf op cruiseschip De Westerdam. © adbeeld

Alphenaar Cil Wigmans (70) zat dagenlang opgesloten op corona-cruiseschip: ‘We speelden maar een potje Triviant’

Acht excursies en drie vluchten moest Cil Wigmans (70) annuleren, omdat hij vast zat op cruiseschip De Westerdam vanwege het coronavirus, maar de Alphenaar en zijn vrouw zijn weer thuis. ,,De zwerftocht was bizar.” 

Quote

Bij aankomst op Schiphol was er helemaal niemand van de GGD of RIVM. Best een rare toestand

Cil Wigmans

Het had een onbezorgde trip moeten worden, met als hoogtepunten een bezoek aan Tokio, Beijing én de Chinese Muur. Maar het avontuur van Alphenaar Cil Wigmans en zijn vrouw draaide uit op een dagenlange zwerftocht door Aziatische wateren. Het stel stapte op 16 januari in Singapore aan boord van het Nederlandse cruiseschip De Westerdam van de Holland Amerika Lijn (HAL), die op 15 februari zou aankomen in het Japanse Yokohama.

Het liep anders: op het cruiseschip zou één van de ruim 1400 passagiers, een 83-jarige vrouw uit de VS, besmet zijn geraakt met het coronavirus.  Uit angst voor besmetting, en nadat er tientallen passagiers op een ander cruiseschip ziek waren geworden, durfde niemand het schip nog aan land te laten. Japan, maar ook de Filipijnen, Taiwan en Thailand gaven de HAL-boot nul op het rekest. ,,Bij Thailand werden we zelfs tegengehouden door een marineschip. Het was een bizarre tocht”, zegt Wigmans, oud-bestuurder van de Scope Scholengroep in Alphen. ,,Er mocht niemand van het schip af en er mocht niemand op. We zaten twaalf dagen op zee. De kapitein zei dat hij in de dertig  jaar dat hij voor HAL werkt, nog nooit zó lang op zee heeft gezeten.”

Onder de passagiers (van wie 91 Nederlanders) brak echter geen paniek uit. ,,Wij vonden het ook uiterst onwaarschijnlijk dat die vrouw ziek was. Haar man had het virus niet eens. Niemand was ziek. Terwijl we met 1500 mensen twaalf dagen op elkaars lip zaten.” Er ontstond zelfs een gevoel van saamhorigheid, blikt de Alphenaar, die in 2014 met pensioen ging, terug. ,,We speelden Triviant met elkaar en er waren voorstellingen van artiesten. Het aantal activiteiten werd geïntensiveerd.”