Volledig scherm
Alphenaar Jan Kooijman lapt sinds vorig jaar tweedehands kinderfietsen op om ze vervolgens weer uit te delen aan kinderen van ouders die daar geen geld voor hebben. De fietsen stallen en repareren doet hij in zijn eigen huis. © Jan Kooijman

Alphenaar deelt gratis fietsen uit aan arme kinderen

Geboren en getogen Alphenaar Jan Kooijman (58) zat negen jaar geleden in een diep dal toen hij ontslagen werd en in de schuldhulpverlening kwam. Nu hij zijn leven weer op de rails heeft, wil hij anderen in dezelfde situatie een hart onder de riem steken. Zo kreeg zijn idee om kinderfietsen een ‘tweede leven’ te geven door ze uit te delen aan arme kinderen binnen een mum van tijd veel steun.

Kooijman woonde tot aan 2006 in ‘zijn’ Alphen. Door de liefde verliet hij echter zijn geboorteplaats en verhuisde hij dat jaar naar het Noord-Hollandse Zwaag. Zijn baan bij de Hoogvliet zegde hij op en ging hij in de buurt van zijn nieuwe woonplaats aan de slag bij de Dekamarkt. ,,Maar daar werd ik vier jaar na de verhuizing ontslagen. Ik werd eruit gebonjourd.”

Quote

Heel veel mensen hebben fietsen ingeleverd bij mij thuis. Je kon je kont niet keren

Jan Kooijman (58)

Wat volgde was een cyclus van schuldhulpverlening en het onophoudelijk zoeken naar een baan, zegt Kooijman. ,,Je bent te oud en te duur. En dan ga je maar zoeken, zoeken, zoeken. En ik kwam ook veel kilo’s aan. Doordat je thuis zit ga je niets meer doen.”

Uiteindelijk kon hij na een half jaar weer aan de slag als postbezorger. Nu een paar jaar later zit de geboren Alphenaar ook weer lekker in zijn vel, zegt hij. ,,Je moet hulp zoeken en ik ben er goed uit gekomen. Ik sport nu ook weer. Toen kwam ik op het idee om andere mensen te helpen.  Ik wilde ze een hart onder de riem steken.”

Samen met een vriend en zijn vrouw kwam hij op het idee om oude fietsen te repareren en vervolgens weer uit te delen aan kinderen van ouders die daar geen geld voor hebben. Kooijman plaatste in oktober vorig jaar een oproep op Facebook of mensen in zijn buurt nog ongebruikte tweedehands fietsen hadden liggen. Dat liep al snel uit de hand. ,,Door die oproep hebben toen heel veel mensen fietsen ingeleverd bij mij thuis. Je kon je kont niet keren hier.”

Volledig scherm
De huiskamer van Jan Kooijman stond vol met fietsen. Samen met Mans Semler (hier op de foto) repareert hij de fietsjes. © Jan Kooijman

Alle fietsjes werden door de Alphenaar, zijn vrouw en Mans Semler gerepareerd. Ouders van kinderen die wel een fiets konden gebruiken, moesten zich bij Kooijman zelf melden. Het zelf zoeken naar hulp is namelijk erg belangrijk, vindt Kooijman. ,,Mensen schamen zich namelijk voor hun situatie. Ik wil juist dat zij weten dat ze zich niet hoeven te schamen en dat ze om hulp moeten vragen.” De geboren Alphenaar leunt daarbij volledig op zijn vertrouwen in de mensen die zich bij hem melden. ,,Er zullen best mensen zich gemeld hebben die genoeg verdienen. Maar ik ga er vanuit dat iedereen eerlijk is.”

Tranen

Volgens Kooijman heeft hij vorig jaar op deze manier ruim 160 fietsen opgelapt en weer uitgedeeld. Al die gezinnen die bij hem langskwamen deden hem veel, zegt Kooijman. ,,Dan belden er weer mensen of ik nog een fietsje over had. Nou: ‘ik ga kijken wat ik voor je heb’, zei ik dan. En dan komen ze een fietsje halen, met tranen in hun ogen. Dat is toch prachtig, als je mensen met een simpel fietsje blij kan maken?”

In het nieuwe jaar gaat hij door met zijn idee. ,,Het is zo goed bevallen voor iedereen. Ik heb nog tranen in mijn ogen als ik er nog aan denk hoe elk klein fietsje zo veel vreugde kon brengen.” Hij hoopt via de gemeente een pand te huren om de ingezamelde fietsen in te stallen, want thuis begint het aardig vol te raken, geeft Kooijman toe. ,,We gaan dit jaar sowieso over die 160 fietsen. We gaan het hele jaar door. Ik hoop ook andere mensen met deze actie te inspireren om ook iets soortgelijks te doen. Er zijn zoveel mensen die hulp nodig hebben.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.