Volledig scherm
PREMIUM
Hub van Wersch. © Peter Franken

Alphenaar Hub (71) beschreef de grootste staking ter wereld

Werk van Alphenaar Hub van Wersch (71) is sinds enkele maanden te koop in India. En dat is best bijzonder voor een proefschrift van ruim 30 jaar oud. Op hetzelfde moment verscheen in Nederland een nieuwe roman van zijn hand.

Quote

De staking is een zwarte bladzijde in de geschiede­nis, omdat deze strijd uiteinde­lijk geen enkel positief effect had en wél het einde van de textielin­du­strie in Mumbai inluidde

Hub van Wersch

Nee, een boek dat echt in Alphen speelt of er betrekking op heeft, zit nog niet in zijn pen. Maar het zou zomaar kunnen gebeuren, beseft Hub van Wersch (71). ,,Ik zat in Mumbai (het voormalige Bombay, red.) toen op 3 augustus 2015 in Alphen het brugdrama plaatsvond. Prompt zag ik het op tv als 'breaking news' van BBC World langskomen: 'Bridge collapses in Alphen, Netherlands'. Ik zocht meteen contact met m'n vrouw thuis in Alphen. 'Gaat het goed met je?', vroeg ik bezorgd. Ze was verbaasd; ze zat onbezorgd een wijntje te drinken in de tuin en had nog niet over het brugongeluk gehoord. Dat vond ik een bijzondere ervaring. Terwijl ik me aan de andere kant van de wereld bevond, wist ik het nieuws eerder dan zij in Alphen.”

Van Wersch noemt zichzelf 'niet bijzonder ijdel', maar voelt zich wel gevleid dat hij momenteel successen viert in India. Het proefschrift dat hij in de jaren 80 schreef, is herdrukt. Een unicum, beseft hij.,,Dat een onderzoek van ruim 30 jaar geleden opnieuw wordt uitgegeven, komt bijna niet meer voor", zegt Van Wersch.

Hij is er zelf ook door verrast. ,,Ik wist wel dat ik een goed proefschrift had geschreven. Maar ik wist niet dat het een standaardwerk was geworden in de recente arbeidersgeschiedenis van het land", aldus Van Wersch.