Volledig scherm
APAA, grondstof voor de drugs amfetamine. Beter bekend als crystal meth, van de Amerikaanse hitserie Breaking Bad. © Politie

Alphenaar krijgt anderhalf jaar cel voor bezit van middel APAA

Johan S. (26) blijft de rest van dit jaar in de cel. Dat is het gevolg van een uitspraak van de rechtbank vandaag, die de Alphenaar bestrafte voor het bezit van 4025 kilo van het middel APAA. De relatief nieuwe stof kan gebruikt worden voor de productie van amfetamine (speed).

Zijn advocaat Thomas Thissen is niet blij met de uitspraak: ,,Hij is nu niet thuis voor Kerst, dit heeft geen gouden randje.’’ De rechters vinden dat S. ‘beter had moeten weten’ toen hij begin dit jaar in opdracht het middel via de Rotterdamse haven in zijn bedrijfsruimte aan de Alphense Magazijnweg overlaadde in bestelbussen. Hij werd in Alphen aangehouden, terwijl medeverdachten wisten te ontkomen.

S. is de enige veroordeelde en heeft met 18 maanden cel (6 voorwaardelijk) de hoogste straf ooit in Nederland gekregen voor het in bezit hebben van het verboden middel. De rechtbank verwijt hem voorbereidinghandelingen voor de productie van harddrugs op grote schaal.

Hoger beroep in de zaak is volgens advocaat Thissen niet waarschijnlijk, omdat zijn cliënt vermoedelijk eerder op vrije voeten is dan het moment dat het beroep zou dienen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.