Volledig scherm
Inzameling van grofvuil op ecopark De Limes. Daarnaast houdt Alphen voorlopig ook de gratis inzameling op afspraak aan huis. © Frank de Roo

Alphenaren met veel troep mogen niet één, maar twee kuub grofvuil gratis op laten halen

Alphenaren mogen voorlopig twee (in plaats van één) kuub grofvuil per jaar gratis aan huis laten ophalen.

Alphen haalt de scherpste kantjes af van het nieuwe afvalbeleid. De gemeenteraad heeft gisteravond de knoop doorgehakt. Niet één, maar twee kubieke meter grofvuil mag aan de weg als iemand z'n bankstel, oude tv of koelkast niet zelf naar ecopark De Limes kan brengen. De raad gaat op voorstel van b en w een half jaar proefdraaien met deze opzet. Daarna volgt een evaluatie.

Ook belegt de gemeente komend voorjaar een conferentie over de vraag hoe het nu verder moet met het afvalbeleid. Want het eigenlijke probleem, hogere kosten van afvalverwerking door de veel hogere rijksbelasting op het verbranden van restafval, is nog niet opgelost.

Zowel Bas Wienbelt (VVD) als Henk Goes (PvdA) bepleit zo'n conferentie om eens goed te kijken hoe de gemeente de hoeveelheid rest- en zwerfafval kan indammen. Want dat restafval jaagt de gemeente in de toekomst nog meer op kosten, is de verwachting.

Hogere heffing

In de komende drie jaar moet de afvalstoffenheffing al steeds met 9 procent omhoog. Caroline Blom (ChristenUnie) en Ank de Groot (RGL) drukken het college bovendien op het hart om wat deskundigen op zo'n congres uit te nodigen om werkbare adviezen te krijgen.

In de tussentijd wil de gemeenteraad de gratis inzameling van grofvuil zoveel mogelijk in stand houden. B en willen twee keer per jaar de wagen gratis laten langskomen. Maar onder druk van de raad verruimen b en w de hoeveelheid per keer van één naar twee kuub. Wie meer dan twee keer per jaar grofvuil aanbiedt, moet dan bijna 35 euro per keer gaan betalen.

Wethouder Leo Maat (afvalbeleid, GroenLinks) onderstreept dat de raad wel bij zichzelf te rade moet gaan met de vraag hoe hij verder wil met het afvalbeleid. De bestaande opzet dateert van 2016. Maat: ,,Maar de wereld van afval verandert enorm snel. Hadden we in Alphen gedurende acht jaar steeds een dalende afvalstoffenheffing, nu loopt die buiten onze macht flink op.''

Daar komt bij dat er een grens zit aan wat aan de burger aan service kan worden geboden. De wethouder: ,,Als je steeds aan de knop van de dienstverlening draait, gebeurt er echt wel iets met de kosten.'' De evaluatie van de proef met gratis grofvuil ophalen is dan ook interessant, verwacht Maat.

Kritisch

Met name Ank de Groot (RGL) steunt de wethouder daarin. Ze stelt 'dat er wel meer moet gebeuren' om de stroom restafval in te dammen dan Alphen nu doet. ,,Ik denk dat we kritisch moeten kijken hoe we met afval omgaan en daarover een goede discussie moeten voeren. Dit onderwerp leeft ontzettend onder de bevolking.''

Alphen komt intusssen ruim 200 bewoners van het buitengebied tegemoet. Tot hun schrik kregen deze inwoners van Hazerswoude-Dorp en Benthuizen een kleinere gft-container geleverd. De oude, ruimere container werd ingenomen. En daarvan hadden veel mensen er zelfs twee staan. Daarover kreeg de gemeente 1200 telefoontjes, vertelt wethouder Maat. Gaandeweg werd duidelijk dat op zo'n 200 adressen geen brief was ontvangen waarin de wijziging werd aangekondigd.

Maat snapt dat mensen daardoor werden verrast. Veel bewoners hebben die extra gft-container ook nodig omdat ze een zeer grote tuin hebben. ,,We weten inmiddels waar de pijn zit en gaan deze kwestie oplossen.''

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195