Volledig scherm
Een hulphond ter illustratie. © De Gelderlander

Alphens restaurant ontkent weigeren vrouw met hulphond: ‘Serveerster is bang voor honden’

Een vrouw uit het Noord-Hollandse Heemstede is afgelopen weekend naar eigen zeggen geweigerd bij restaurant Kyoto omdat ze met haar geleidehond naar binnen wilde. Het Japanse restaurant aan de Pieter Doelmanstraat in Alphen ontkent: ,,Onze serveerster is bang voor honden.”

Quote

Eerst gebeurde het ook bij Shabu Shabu, maar nadat ik het heb uitgelegd zijn daar helemaal geen problemen meer

Marjanne Orbons

De vrouw dacht te gaan lunchen bij het restaurant aan de Oude Rijn, maar werd de deur gewezen. In 2016 heeft Nederland een VN-verdrag ondertekend waarin staat dat assistentiehonden in geen enkele horecagelegenheid meer mogen worden geweigerd. ,,Ondanks uitleg ben ik keihard geweigerd”, schrijft de vrouw op Facebook. Vervolgens is ze ergens anders gaan lunchen.

Kyoto ontkent. ,,De serveerster is bang voor honden. Het heeft er niks mee te maken dat wij honden weigeren. Heel jammer dat dat niet duidelijk is overgebracht”, zegt Lin Zhu.

Volgens Marjanne Orbons van het voormalige Gehandicaptenplatform Alphen zijn het vaker Japanse restaurants die niet weten hoe om te gaan met mensen met assistentiehonden. Zelf zit Orbons in een rolstoel en heeft ze een hond die haar overal mee helpt. ,,Dat komt misschien door een cultuurverschil. Eerst gebeurde het ook bij Shabu Shabu, maar nadat ik het heb uitgelegd zijn daar helemaal geen problemen meer.” 

Af en toe

Het weigeren gebeurt in Alphense restaurants af en toe, zegt Orbons. ,,Je kan je echt een spelbreker voelen als je met een groep ergens gaat eten en je wordt door je hond geweigerd. Zonder hond kan ik niks. De mijne is een verlengstuk voor alles wat ik fysiek niet kan. Laat ik een vork vallen, dan pakt hij hem op.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195