Volledig scherm
Jan Revier knutselt graag met glas-in-loodruitjes. © Peter Franken

Alphense 'Brugdramaruitjes' Van Zwieten in ere hersteld

Uit het ingestorte winkelpand van Barend van Zwieten aan de Hooftstraat werden na het brugdrama op 3 augustus 2015 drie glas-in-loodruitjes gered. De winkel raakte bijna drie jaar geleden totaal verwoest doordat hijskranen die het brugdek van de Julianabrug zouden inhijsen, omvielen. De ruitjes die gered zijn, krijgen nu een nieuwe bestemming.

Quote

Het was zo'n mooi oud pandje, zo jammer dat het weg is

Jan Revier

Hobbyist Jan Revier (63) bood de eigenaren van de kunstwinkel aan de raampjes op te knappen. ,,Het was zo'n mooi oud pandje, zo jammer dat het weg is. Nu krijgen ze een heel modern pand, ook mooi hoor." 

Er wordt inmiddels flink gebouwd aan de Hooftstraat. De herstelde ruitjes krijgen daar een nieuwe plek, maar niet de functie zoals ze die in het oude pand hadden. ,,Ik heb begrepen dat de raampjes niet terugkomen in de gevel", zegt Revier. ,,Waarschijnlijk krijgen de ruiten een andere plek in de winkel. Misschien laten ze er een mooie lijst omheen maken. De ruitjes kunnen ook in een binnendeur worden gezet, maar ik weet niet of ze er daar veel van hebben in het nieuwe pand."

Verflagen

Quote

Het heeft natuurlijk wel emotionele waarde

Jan Revier

Op de facebookpagina van de winkel schrijven de eigenaren dat de ramen niet heel bijzonder zijn, 'maar voor ons wel speciaal'. ,,Het heeft natuurlijk wel emotionele waarde", zegt Revier. Hij is inmiddels klaar met het eerste ruitje en denkt eind deze week ook de tweede ruit te kunnen herstellen. Revier maakt van drie ruiten twee. ,,Een aantal raampjes was stuk. Als er nu nog een uitgetikt zou worden, kunnen we die zo vervangen." De ruitjes uit het ingestorte pand moesten vooral worden schoongemaakt. Zo zaten er meerdere verflagen op. Voorzichtig moest Revier ze uit elkaar halen, om te voorkomen dat ze zouden sneuvelen. 

De Alphenaar heeft ook in zijn eigen huis glas in lood verwerkt. In de deuren, maar ook in de servieskast. ,,Ik heb ooit een workshop glaskunst gevolgd, ontzettend leuk om te doen. Ik vind het ook mooi om de historie te behouden. Een tijd terug gooide iedereen het weg, nu wil iedereen juist weer glas in lood hebben."