Volledig scherm
Nieuwe ijsbaan leiden © Archieffoto

Alphense college: geen cent naar grotere Leidse ijshal

Het Alphense college van b en w blijft ook na een scenario-onderzoek bij het standpunt om niet mee te betalen aan een 333-meterijsbaan in Leiden. STC De Rijnstreek laat geen spaan heel van het onderzoek.

Uit dit scenario-onderzoek, dat de raad sportwethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) bijna unaniem verzocht uit te voeren, zijn zes opties naar voren gekomen. Leiden had Alphen gevraagd om een bijdrage van bijna zeven ton te leveren aan de ijshal. Zo kon Leiden een 333-meterbaan realiseren. Dat volledige bedrag op tafel leggen is één van de scenario’s, net als het bedrag splitten met de schaatsverenigingen in de regio. Het college blijft bij de keuze om niet mee te betalen.

Leiden heeft het plan voor een grotere ijsbaan laten varen. Weliswaar valt een definitieve beslissing op 24 januari. Maar de Leidse sportwethouder Paul Dirkse heeft tegen Schotanus gezegd dat een 250-meterbaan ‘op dit moment het maximaal haalbare is, ongeacht het standpunt van Alphen’. De Alphense raad vergadert er op 17 januari over. 

400-meterbaan

Met de keuze voor het scenario om niet mee te betalen schiet Schotanus een voorstel van zijn eigen fractieleider, André de Jeu, af. Die kwam met een tijdelijke 400-meterbaan op de proppen. Volgens het onderzoek zou zo’n baan, bij het oude WiebelBiebel-pand en open in december, januari en februari, echter veel te duur zijn. ,,Het kost drie miljoen. Als een ondernemer opstaat die dit wil exploiteren, willen we best in gesprek”, zegt Schotanus. Eerder lieten de schaatsclubs weten weinig brood te zien in de alternatieven van het college.

Schaatsclub STC De Rijnstreek laat geen spaan heel van het scenario-onderzoek. ,,De uitkomst verbaast ons niks, maar is gebaseerd op een breed scala onjuistheden, aannames en redeneringen waar we stil van worden. Het is gammel en klopt van geen kant. Het staat zo bol van onjuistheden dat we er stuk van zijn”, zegt Bart de Vries. ,,Een zichzelf respecterende raad gaat hier nooit mee akkoord.” 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.