Volledig scherm
Danslessen zijn er voor alle leeftijden, van baby's die met hun ouders meekomen tot volwassenen. © Frank de Roo

Alphense Dansschool groeit op nieuwe plek

Dat er na de Alphense Popschool ook een Alphense Dansschool kwam, komt mede doordat oprichter Maurice van Tol maar moeilijk nee kan zeggen. ,,Het is vanuit passie ontstaan. Dat is, denk ik, de kracht."

,,Het idee is me aan komen waaien", zegt Van Tol, die vandaag zijn 46ste verjaardag viert. ,,Ik heb iets opgezet vanuit de vraag die er naar kwam." De Alphenaar probeert het succes van de Alphense Dansschool te verklaren. Die begon met zo'n veertig kinderen en telt inmiddels zeker 250 leerlingen. Van Tol denkt dat de groei pas stopt als er geen plek meer is voor de lessen, of als aantal docenten terugloopt.

Ongeveer tweeënhalf jaar geleden ontstond de Alphense Dansschool. Ongeveer op dezelfde manier waarop ooit de Popschool begon. ,,Ik gaf workshops op scholen, muzieklessen", blikt Van Tol terug. ,,Toen kreeg ik de vraag of ik gitaarles kon geven. Toen ik op een zeker moment meer dan twintig leerlingen had, ben ik het anders gaan aanpakken."

Theoretisch

Quote

Kinderen worden veel meer gestimu­leerd om zichzelf te laten zien

Maurice van Tol

Van Tol hoorde als klacht dat muzieklessen vaak te theoretisch waren, te duur en je moet een jaar lid worden. ,,Dat heb ik omgedraaid." Het succes van zowel de Pop- als de Dansschool zit hem volgens Van Tol dan ook in het korte lidmaatschap. Klanten betalen per maand en kunnen ook iedere maand opzeggen. ,,Er zijn kinderen die de ene maand zingen, de volgende maand drummen en daarna een maand gitaarles nemen. Het is ideaal om te kijken wat ze het leukst vinden.Wij geven geen lange theorielessen, gaan gewoon aan de slag met een liedje dat iemand wil leren."

Zo plots als de vraag naar muziekles ontstond, kwam er ook vraag naar danslessen. De Alphense Dansschool begon bij tienercentrum Max, maar tegenwoordig zijn de lessen in een pand van zwembad Aquarijn. ,,Ik denk dat iedereen beroemd wil worden, dat komt ook door programma's als The Voice. Kinderen worden veel meer gestimuleerd om zichzelf te laten zien. Als je vroeger een spreekbeurt moest houden, hoopte je dat je als laatste aan de beurt was en dat je onzichtbaar kon zijn. Nu mogen jongens ook gewoon dansen."

Verbouwing

Sinds de verhuizing naar Aquarijn is de dansschool verder gegroeid. Elke maand komen er nog aanmeldingen binnen, zegt Van Tol. Plannen om verder uit te breiden zijn er nog volop. In Aquarijn wordt een interne verbouwing gedaan om meer ruimtes geschikt te maken voor dans en zang. Ook wil Van Tol vaker een combi maken met leerlingen die zwemles krijgen onder schooltijd. Zij kunnen na een uurtje zwemmen ook aanschuiven voor een muziekles.

De Alphenaar wil in gesprek met Junis, die de buitenschoolse opvang regelt in het zwembad. Bovendien zijn er plannen om in het najaar te starten met de Alphense Theaterschool. ,,Alles past gewoon mooi in elkaar."

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.