Alphense fractievoorzittters scharen zich achter burgemeester Spies ‘We hebben zitten slapen’

UPDATEIn een overleg achter gesloten deuren spraken burgemeester Liesbeth Spies en fractievoorzitters elkaar vanmiddag in het gemeentehuis. Spies was in verlegenheid gebracht vanwege een ruim een ton aan bijverdiensten in de afgelopen vijf jaar. 

Volgens Alphense gemeentelijke regels hadden alle neveninkomsten van de burgemeester in de gemeentekas gestort moeten worden. Onderzoek van deze krant heeft uitgewezen dat dat niet was gebeurd.

Op de video is Iris van de Kolk van de SP te zien. De man met krullen is Jeroen van Gool van het CDA. De twee mannen die doorlopen zonder commentaar zijn Ernst-Jan Straver (PvdA) en Peter Bontekoe (WKB)

Bijbanen en inkomsten

De 53-jarige Spies (CDA) heeft momenteel drie betaalde bijbanen. Ze krijgt daar jaarlijks 32.465 euro voor. Ze stort slechts een deel, 11.717 euro, in de gemeentekas en houdt het leeuwendeel, 26.607 euro, zelf. Dat bedrag komt bovenop haar jaarsalaris als burgemeester van 148.206 euro. 

Of Alphens burgemeester Liesbeth Spies gezag heeft verspeeld, door de Gedragscode van de gemeente Alphen te schenden met haar bijverdiensten van ruim een ton in vijf jaar, moet nog blijken. Duidelijk is al wel, dat ze haar neveninkomsten niet terug hoef te storten in de gemeentekas zoals staat in de code. 

Afstand van gedragscode

De in der haast bijeengeroepen fractievoorzitters scharen zich achter de oud-CDA-minister. In een verklaring nemen ze afstand van de gedragscode, die de gemeenteraad zelf heeft opgesteld in 2014 en die door een officieel raadsbesluit is bekrachtigd. 

‘Burgemeester Spies houdt zich aan de regeling in de Gemeentewet, die per definitie hoger is dan de gedragscode’, aldus de verklaring. Verder onderschrijven de fractievoorzitters de lezing van Spies dat ze niet op de hoogte was van de gedragscode. Zelf waren ze ook niet bekend met het artikel over de neveninkomsten van burgemeester en wethouders. 

Quote

We hebben zitten te slapen

Oud-raadslid Harre van der Nat (SP)

,,We hebben zitten te slapen’’, zei oud-raadslid Harre van der Nat (SP) eerder. ,,Dat neem ik mezelf ook kwalijk.’’ De fractievoorzitters willen nu een ‘externe toets doen op de juridische houdbaarheid van dit artikel in de gedragscode in relatie tot de Gemeentewet’. 

Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies op archieffoto © Martin Sharrott Fotografie