Tot vreugde van buurtbewoners werd de speeltuin in de Marsstraat in Hazerswoude na ontmanteling snel vernieuwd. Op andere speelplekken gaat het vooralsnog minder snel.
Volledig scherm
Tot vreugde van buurtbewoners werd de speeltuin in de Marsstraat in Hazerswoude na ontmanteling snel vernieuwd. Op andere speelplekken gaat het vooralsnog minder snel. © Merel Klijzing

Alphense gemeenteraad draagt wethouder Schotanus op om aan de slag te gaan met speelplaatsenbeleid

Wethouder Gert-Jan Schotanus (speelplaatsenbeleid, Nieuw Elan) moet flink aan de slag om de onrust over speelplaatsen weg te nemen.

De Alphense gemeenteraad heeft hem opgedragen snel met het budget van 1,6 miljoen euro aan de slag te gaan. Dat is bedoeld om alle 300 speeltuinen up to date te krijgen. Daarnaast moet hij goed uitleggen hoe de gemeente het buiten spelen en bewegen precies wil ondersteunen. Die visie Buiten Spelen komt na de zomer aan de orde.

De gemeente heeft een valse start gemaakt met het speelplaatsenbeleid. In december was her en der in woonbuurten al paniek en woede toen 31 speelplekken wegens acuut gevaar moesten worden ontmanteld. Vervolgens reageerden eerder deze maand bewoners van de Mozartlaan in Hazerswoude-Rijndijk ontzet toen duidelijk werd dat vier kleine speeltuintjes zouden verdwijnen. In plaats daarvan zou er één grotere komen achter sporthal De Cirkel.

Sprintje trekken

De gemeenteraad heeft Schotanus deze week opgedragen veel meer werk te maken van de communicatie met bewoners. Het baart raadsleden grote zorgen hoe het nu allemaal gaat. Zo ziet Anouk Noordermeer (VVD) haar mailbox ‘vollopen met klachten’. ,,De wethouder moet een sprintje trekken om de plannen goed uit te voeren, en ondertussen een duurloop doen om het beleid goed op orde te krijgen.‘’

,,De wethouder komt bij de burgers niet geloofwaardig over’’, stelt Hans van Kuijk (SGP). ,,Dat beeld blijft hangen en dat is jammer.’’ Iris van de Kolk (SP) neemt geen genoegen met de beloftes die Schotanus tot nu toe aan de raad heeft gedaan. ,,De wethouder leeft in een papieren werkelijkheid en informeert de raad niet volledig. Mensen hebben nu de indruk dat het speelplaatsenplan meer kost, terwijl we er minder voor terugkrijgen.‘’

Wethouder Schotanus heeft beterschap beloofd. Hij verwacht dit jaar 17 van de 25 meest acute renovatieklussen te kunnen afronden.