Volledig scherm
Rouwexpert Mieke de Bruin schreef een boek over rouwverwerking. © Peter Franken

Alphense schrijft rouwboek

Dik honderd boeken las Mieke de Bruin al over rouw, verdriet en de dood. Maar toen de Alphense verliesbegeleider en rouwexpert (61) vorig jaar in het Japanse Hiroshima was, kreeg ze het idee om er zelf een te schrijven.

,,Ik stond bij het kindervredesmonument van Sadako Sasaki, een meisje dat op 12-jarige leeftijd overleed aan leukemie, als gevolg van de straling van de atoombom."

Zij vouwde meer dan duizend kraanvogels en wilde dat niet alleen zij, maar elk slachtoffer een wens mocht doen. Ook bad ze voor wereldvrede. Door haar werd de kraanvogel het symbool van de wens tot vrede.

Na iets naars zoeken naar innerlijke vrede, dat is mijn werk, dacht De Bruin. Dat resulteerde in Verborgen Verlies. Het gaat over de manier waarop je verlies recht kunt aankijken en de pijn moet doorstaan, totdat je weer blij kunt zijn.

Big smile

De Bruin runt samen met Henny Aben het Centrum voor Verborgen Verlies. Ze is verliesbegeleider en rouwexpert. Er komen mensen die rouwen. ,,Dat is niet alleen om een overleden familielid, maar ook om verlies van je werk, ziekte of je relatie. Dingen die je bestaan raken en je toekomstperspectief van de éne op de andere dag veranderen."

Vaak moet je privésituaties wegslikken en 'met een big smile' zeggen dat het goed gaat, maar onder de motorkap is van alles mis. Vandaar dat zij dit verlies 'verborgen' noemt.

Moet je zelf verlies ervaren als je verliesbegeleider wil worden? Niet per se, zegt De Bruin. Toch maakte ze genoeg mee. Toen ze zwanger was van haar zoontje, overleed haar moeder. Vijf jaar later pleegde haar zus 'om onbegrijpelijke redenen' op 38-jarige leeftijd zelfmoord (waar De Bruin ook een boek over schreef).De Bruin is gescheiden en is nu met een weduwnaar getrouwd.

Ze doet 'therapeutisch werk rondom verlies'. Ze probeert dat met concrete voorbeelden en door oefeningen. Soms is dat lastig, zoals bij mensen die familiedrama's hebben meegemaakt of door hun ex-partner worden weggehouden bij hun kind.

Relativeren

Heftige verhalen, maar De Bruin, die ook coach is in de uitvaartbranche, neemt haar werk niet mee naar huis. ,,Ik heb het leren relativeren. Als ik van alles mijn probleem maak, kan ik mijn werk niet doen. ,,Je hebt al vijf drempels overwonnen als je hier binnen komt."

Het eerste exemplaar van haar boek reikt ze uit aan Herman van Veen, van wie ze een groot fan is. Niet in de laatste plaats omdat hij het nummer Kraanvogels zong.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.