Volledig scherm
Tuinbeurs bij volkstuinvereniging Ridderspoor in Alphen aan den Rijn in 2015. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Alphense volkstuinder blijft gewoon spitten, ondanks huurverhoging

Ondanks een fikse huurverhoging houden leden van de Volkstuinvereniging Alphen en VTV Ridderspoor hun volkstuintje aan. ,,Klachten zijn er wel, maar geen opzeggingen”, zegt VTV Alphen-bestuurslid Ad Janmaat.

Onlangs ging VTV Alphen, net als volkstuinverenigingen Spoorzicht en Ridderspoor, na lang onderhandelen akkoord met een nieuw tienjarig huurcontract bij de gemeente Alphen. De huurprijs stijgt echter van 21,5 cent per vierkante meter naar 45 cent in 2023. Dat schrikt de 150 leden (nog) niet af, zegt Janmaat. ,,Een aantal leden klaagt wel. Maar zij kunnen in termijnen betalen.”

Bovendien wordt de huurverhoging niet volledig aan de leden doorberekend. Dit komt omdat leden meer onderhoud zelf gaan doen, waardoor de onderhoudskosten voor het complex kunnen worden verlaagd. Janmaat: ,,Voor veel mensen is de volkstuin toch veel waard.” Sommige leden kunnen volgens hem ook een kleiner oppervlak huren. De huurverhoging wordt door VTV Alphen de komende jaren stapsgewijs doorgevoerd.

Gemor

Ook Volkstuinders Vereniging Ridderspoor zegt dat er onder leden wat gemor is over de huurverhoging, met name onder ‘gepensioneerden met alleen een AOW-tje en een grote tuin’. Tot opzeggingen heeft dat bij de vereniging (3 complexen, 200 leden) nog niet geleid, aldus Rinus Mansveld. ,,Voorlopig is er nog niemand afgehaakt. De vraag naar volkstuinen is bovendien groter geworden. Hoe dat kan, weet ik niet.” 

Groter is de angst dat Ridderspoor ná het huurcontract moet wijken voor nieuwbouw. ,,Het zou kunnen dat hier woningen komen. Dit is een goede plek in Alphen-Noord, met de Zegerbaan en de N207 naar Schiphol. Die angst benauwt mensen. Velen hebben er opstallen, huisjes of kassen, het zou heel jammer zijn als we weg zouden moeten.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195