Volledig scherm
Het Alrijne Ziekenhuis staat ook dit jaar weer op de 33-ste plek in de AD Ziekenhuis Top 100. © Martin Sharrott

Alrijne net als vorig jaar onder aan in Ziekenhuis Top 100

ziekenhuis top 100Het Alrijne Ziekenhuis staat net als vorig jaar op plek 33 in de ranglijst van de in totaal 40 streekziekenhuizen bij de Ziekenhuis Top 100. Onder meer de controle op en de aanpak van ondervoeding blijft achter bij andere ziekenhuizen. 

Slechts 60 procent van de kinderen wordt gescreend bij opname, terwijl ondervoeding het herstel van patiënten in de weg kan zitten. Dat is weliswaar hoger dan een jaar eerder (54 procent), maar hiermee zit Alrijne - met vestigingen in Leiden, Leiderdorp en Alphen - nog altijd bij de tien procent slechtst scorende ziekenhuizen op dit gebied.

Ondervoeding

Dat geldt ook voor de aanpak van ondervoeding. Na vier dagen is slechts 30 procent van de kinderen en 25 procent van de volwassenen voldoende hersteld. Alrijne laat nog altijd een stijgende lijn zien bij het toezicht op medicatie. Een goed overzicht van welke medicijnen de patiënt gebruikt, kan problemen tijdens opname en daarna voorkomen. Nog steeds echter vindt slechts bij 42 procent van de oudere patiënten een goede medicijnoverdracht plaats bij ontslag uit het ziekenhuis.

Het ziekenhuis haalt wel flink wat punten bij veelvoorkomende operaties. Patiënten krijgen bij operaties tijdig preventieve antibiotica toegediend, waardoor infecties worden voorkomen. De uitkomsten van staaroperaties zijn goed: 98 procent van de patiënten ziet beter na de ingreep.

,,Het is lastig om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken, omdat de organisatie van de zorg bepaalt hoe de criteria worden ingevuld”, reageert Yvonne Wilders, voorzitter van de raad van bestuur. ,,Zo is bijvoorbeeld ons elektronische dossier niet goed ingericht voor het registreren door artsen en verpleegkundigen van de medicatieverificatie. In de praktijk doet Alrijne dat voor de kwetsbare groepen juist zeer goed. Onze apotheek ondersteunt de afdelingen hierbij.”

Yvonne Wilders zegt te streven naar de beste zorg op de beste plek in de regio. ,,Wij gebruiken hiervoor niet alleen informatie van de inspectie, het zorginstituut maar gebruiken ook feedback van patiënten, verwijzers en partners in de regio.”

De Top 100 maakt onderscheid tussen algemene- en streekziekenhuizen, zoals het Alrijne, en topklinische centra. Topklinische ziekenhuizen richten zich op complexe operaties en behandelingen, streekziekenhuizen verrichten vooral basiszorg. Het Groene Hart Ziekenhuis staat op de laatste plaats in de ranglijst van streekziekenhuizen in de AD Ziekenhuis Top 100.