Volledig scherm
PREMIUM
In haar pand in Nieuwkoop geeft Sietse van Kan balletles aan jong en oud. © Pim Mul

‘Als dans iets is waar je blij van wordt, blijf je dit de rest van je leven doen’

OP DE ZAAKBalletschool Sietske van Kan in Nieuwkoop geeft les in klassiek ballet, als enige in de regio. Graag wil ze de jonge dansers plezier in deze kunstvorm bijbrengen.

In april voerden de leerlingen van de balletschool nog La Sylphide op. Dit oudst bewaard gebleven klassieke ballet, geschreven in 1832, was voor de leerlingen een hoogtepunt waar ze maanden intensief voor hebben geoefend. Sietske van Kan pakt er een paar foto’s bij. ,,Je ziet dat er groepen balletdanseressen op het podium staan. Het is een totaalballet waarin alle danseressen en dansers in het corps de ballet een gelijke rol hebben. In die groepen danst jong en oud, van 10 tot 50 jaar, samen met onze beste danseressen en ze zijn allemaal even belangrijk. Zo moet iedereen even hard zijn best doen. Ze hebben allemaal tien weken lang, ieder vrij uurtje extra geoefend. Je kunt ook stellen dat we hier tien jaar lang naartoe hebben gewerkt. Die tijd is nodig om de basis van het ballet onder de knie te krijgen en dit niveau te halen. Dat lukt natuurlijk alleen als ze er plezier aan beleven.”

Daarmee benoemt Van Kan meteen met welke overtuiging ze in 2008 besloot om met haar eigen balletschool te beginnen. ,,Dansen doe je altijd samen. De leerlingen leren samen te werken en rekening met elkaar te houden. Ze leren zich ook te presenteren, waardoor ze zelfverzekerder worden. En natuurlijk is het goed voor de lichamelijke ontwikkeling en de conditie. Ballet ziet er eenvoudig uit, maar het is fysiek zwaar.”

Van Kan weet waarover ze het heeft, want haar hele leven bestaat uit ballet en dansvormen. ,,Ik ben opgegroeid met dans. Mijn moeder heeft een balletschool en ik dans al vanaf mijn vierde. In 2006 ben ik zelf klein gestart met lesjes in een speeltuin en later in een basisschool. Op zaterdagochtend gaf ik lessen aan peuters, kleuters en kinderen van 6 tot 8 jaar. Bij ballet is het cruciaal dat je lichaam zich op de juiste manier ontwikkelt. Daarom is het van belang om jong te beginnen. Als dans iets is waar je blij van wordt, dan blijf je het de rest van je leven doen.”