Volledig scherm
Sabine van Tol uit Nieuwveen probeert met stuivers het draaigatje tegen te houden. © Archiefbeeld

Als niets meer werkt tegen het draaigatje, moet gifgel de exotische graafmier uit Alphen verdrijven

Als écht niets meer werkt om de exotische draaigatmier in Alphen te bestrijden, moet een toxische lokaasgel soelaas kunnen bieden. Het gemeentebestuur vraagt aan de raad of het in nood gif mag inzetten tegen de gravende exoot. 

Het mediterraan draaigatje dook deze zomer op in de Grashof in de wijk Ridderveld, nadat het diertje eerder in Nieuwveen al voor overlast zorgde. 

Volledig scherm
Het draaigatje. © Imageselect

De mier, die een slag kleiner is dan de gewone huis-tuin-en-keukenmier, graaft - hoe klein die ook mag - zijn flinke nesten met lange gangen omdat ze in superkolonies leven. Door het graafwerk kunnen tegels en metselwerk verzakken. Ook komt het draaigatje op zoek naar voedsel huizen binnen en kan het venijnig steken.

Na de klachten uit de Grashof probeerde de gemeente de graafmier te verdelgen. Dat deed ze met een stoommethode, zoals ook ongedierte wordt bestreden. Dit lijkt te helpen, schrijft het college aan de raad. ,,Het ledigt in elk geval de eerste nood voor de bewoners.’’ 

Maar omdat de kolonies ook onder de grond verspreid zijn, is niet duidelijk wat het precieze effect is. ,,We zijn al twee maanden bezig en zien dat de mieren zich verplaatsen.’’

Actieplan

Om te voorkomen dat op deze manier de exoot zich dus alleen maar van tuin naar tuin verplaatst, is het gemeentebestuur bezig om met het KAD (Kennis en Adviescentrum Dierplagen) een actieplan te maken. Als dan nog blijkt dat de dieren alleen worden verdreven en niet verdwijnen, wil het college in geval van nood lokaasgel gebruiken. 

Dit toxische bestrijdingsgelletje is erg effectief, maar de gemeente past in principe geen gif toe. Daarom vraagt het aan de gemeenteraad of het in nood het goedje mag inzetten.

De bestrijding van het draaigatje kostte de gemeente al tussen de 10.000 en 15.000 euro. Dit bedrag loopt dit jaar naar verwachting op tot 50.000 euro.