Volledig scherm
Martin Kalkhoven hielp zelf ook mee met de opbouw van het festivalterrein. © Martin Sharrott Fotografie

'Altijd zorgen over het weer'

Van een beachparty naar een beachfestival. Een feestje dat klein begon bij Wet 'n Wild, trekt morgen rond de zesduizend bezoekers.

Als het aan Martin Kalkhoven lag, was er ook dit jaar gewoon een beachparty. Gemoedelijk een feestje naast zijn eigen Wet 'n Wild. De gemeente gaf echter de voorkeur aan een feest op het terrein bij de T-Steiger, een stukje verderop aan de Zegerplas. Daarom vond Kalkhoven het ook tijd voor een extra stapje.

Er zijn ongeveer 5500 kaarten verkocht in de voorverkoop. Voorheen bezochten zo'n 2500 mensen de drie beachparty's die al gehouden zijn. ,,Het is in die zin een beetje uit de hand gelopen, het feestje is doorgegroeid. Dit terrein heeft veel ruimte en daardoor meer mogelijkheden."

Ronnie Flex

Quote

Weet je, ik hoef hier geen geld mee te verdienen. Als ik quitte speel, is het goed

Martin Kalkhoven

De opbouw begon woensdag en er komen twee podia op het terrein. Eén met housemuziek, bij het andere podium is urbanmuziek te horen. Er zijn optredens van onder meer Broederliefde en Ronnie Flex. ,,Het draait om de muziek", zegt Kalkhoven. ,,Als dit een succes is gaan we later misschien wel kijken of we er meer attracties bij willen."

Het festival trekt vooral twintigers en dertigers, denkt Kalkhoven. Hij organiseert het evenement samen met Jason Tuhumena en Jairzinho Litaay. Zij zaten ook achter de feesten die op het strand werden gehouden tijdens het WK voetbal in 2014. ,,Dat begon ook klein", blikt Kalkhoven terug. ,,Weet je, ik hoef hier geen geld mee te verdienen. Als ik quitte speel, is het goed. Als je dit soort feesten organiseert, weet je dat je een keer de plank mis kan slaan. Op eerdere feesten kreeg ik veel enthousiaste en positieve reacties. Voor mij is dit ook een deel goodwill."

Regen

De voorgaande jaren werd het feest steevast getrakteerd op een regenbui. Na een tropisch begin van de zomer, is het weer ook nu wat minder. ,,Over het weer maken we ons altijd zorgen", zegt de organisator lachend. ,,Maar het is ook hetgeen waar we het minst aan kunnen doen. Ieder jaar hadden we regen, maar kwamen de bezoekers die een kaart hadden gekocht gewoon. Nu voorspellen ze droog weer en 23 graden. Dat zou fantastisch zijn."

De ondergrond van het terrein wordt niet bedekt met platen. Zo krijgen de bezoekers toch nog een beetje het idee dat ze op het strand zijn. De zwarte hekken die het terrein afschermen worden afgedekt met matten van bamboe en ook de tenten zijn in strandstijl. ,,We maken nu lange dagen, maar als hier straks zesduizend man staat, is dat heel gaaf."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.