Volledig scherm
PREMIUM
Dennis Captein. © Julia Captein

‘Ambtsteken voor wethouders is een misplaatst symbool’

COLUMNOmdat burgemeesters een ambtsketen hebben, krijgen wethouders een ambtsteken. Om herkenbaar te zijn voor burgers én als blijk van waardering. Aldus de Wethoudersvereniging. Ik wist niet eens dat die vereniging bestaat. Die vereniging kent ook een directeur. Dat is Jeroen van Gool uit Hazerswoude, tevens raadslid voor het Alphense CDA.

Quote

Laten we de poppenkast nou niet groter maken

Dennis Captein

Zo'n ambtsteken doet me denken aan de gouden speld van Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Die bedacht een paar jaar geleden het onzalige plan om een Schoonhovense edelsmid een duur sieraad te laten ontwerpen. Dat konden gedeputeerden vervolgens op hun revers dragen, want dan waren ze zichtbaar. Alsof burgers daar behoefte aan hadden. Kosten: 1200 euro per speldje.

Waarom zouden wij een wethouder op straat moeten herkennen? Kijk, de ambtsketen is iets vanuit de historie en zou je kunnen vergoelijken als traditie. Maar laten we de poppenkast nou niet groter maken. Het ambtsteken krijgt de grootte en vorm van een euro met daarop een afbeelding van een boom. Die staat voor wijsheid, standvastigheid en groei.

Ik ken wethouders die helemaal zo wijs niet zijn, die vaker wankelen dan rechtop staan en die bang zijn voor groei. Ik ken wethouders die besluiteloos zijn. Zolang er geen beslissing wordt genomen kan niemand je hoofd eraf hakken, is de achterliggende gedachte.