Volledig scherm
PREMIUM
Alphenaar André Troost brengt verrassingsbezoeken aan de horeca. Soms tikt hij expres een glas wijn om, om te zien hoe het personeel daarop reageert: ,,Zo leg je ze het vuur na aan de schenen. Schieten ze in de stress?'' © Merel Klijzing

André test als professioneel mysteryguest horeca op gastvrijheid

In een restaurant expres een glas wijn over tafel gooien en kijken hoe het personeel reageert. Alphenaar André Troost is professioneel mysteryguest en entertainer. Binnenkort verschijnt zijn boek Ober, er zit soep in mijn haar, waarin hij vertelt over zijn bijzondere ervaringen in de horeca.

Ik heb trek in een grote kop sterke koffie, zegt André Troost (57) tegen de serveerster van het Alphense restaurant waar we hebben afgesproken. ,,Espresso of gewone koffie?'', vraag ze. ,,Koffie, maar lekker sterk.'' Even later komt ze de koffie brengen. Troost kijkt ernaar en zegt: ,,Dit is een voorbeeld van een gemiste kans. Ik vroeg een grote kop, komt ze met zo'n klein kopje. Ze had ook een dubbele koffie kunnen brengen of kunnen vragen of ik een grote kop wilde.''