Volledig scherm
Arend van Dam heeft de Archeon Thea Beckmanprijs gewonnen. © Archeon

Arend van Dam wint Archeon Thea Beckmanprijs

De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam heeft de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 gewonnen. De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro, werd vanmorgen uitgereikt in het Romeins Museum in Alphen.

Voor de toekenning van de Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. Dit jaar waren - De reis van Syntax van Arend van Dam Bosselman, Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas, Anna's grote reis van Inez van Loon, Naar het noorden van Koos Meinders en Sabel van Suzanne Woud genomineerd.

Doelgroep

De vijf genomineerde boeken bieden volgens de jury stuk voor stuk mooie en meeslepende goed vertelde en voor de doelgroep aantrekkelijke historische verhalen. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht.

Naast de Thea Beckmanprijs werd ook de Jonge Beckmanprijs uitgereikt. De juryleden van deze prijs bestaan uit vijf jongeren tussen de 11 en 14 jaar. Zij benoemden Anna’s grote reis van Inez van Loon tot winnaar van de Jonge Beckmanprijs.

Pijnlijk

De jury van de Thea Beckmanprijs heeft uit de nominaties gekozen voor Syntax Bosselman van Arend van Dam. De prijs werd uitgereikt door wethouder Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon-directeur Monique Veldman. 

Het boek gaat over een uiterst pijnlijke episode uit onze geschiedenis. Voor de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam wordt de Surinamer Syntax Bosselman samen met 27 landgenoten naar Nederland gehaald. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek. Schrijver Arend van Dam denkt in dit boek volgens een persbericht van Archeon hardop na over de lastige vragen die bij dit pijnlijke stuk geschiedenis gesteld moeten worden.

De jury van de Thea Beckmanprijs bestaat uit Henne van Beveren van kinderboekwinkel Silvester uit Zoetermeer, zelfstandig leesbevorderaar Liselotte Dessauvagie, voorzitter van stichting entoen.nu Hubert Slings, directeur van het Archeon Monique Veldman en ontwikkelaar educatieve culturele projecten Moniek Warmer van Stichting Jaap ter Haar.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.