Volledig scherm
Een handhaver in Amsterdam heeft een bakfiets waarmee lachgas werd verkocht in beslag genomen. © Amaury Miller

Automobilist die liters lachgas had bij aanhouding in Alphen wordt mogelijk niet vervolgd

Het is nog niet duidelijk of de man wordt vervolgd die laatst in Alphen werd betrapt met acht flessen (van elk enkele liters) lachgas op de achterbank van zijn auto. ,,De zaak is nog niet door de politie aan ons overgedragen”, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Toen de man begin deze maand tegen de lamp liep, is meteen proces verbaal opgemaakt. Het kan ook nog zo zijn dat de man er met een flinke boete vanaf komt.

De verkoop van lachgas is niet strafbaar, maar het vervoer moet aan strenge regels voldoen. De opgepakte man bracht niet alleen zichzelf, maar ook anderen in gevaar.

Evenementen

Mede naar aanleiding van dit incident pleitte de Alphense politiechef John Nieumeijer onlangs voor een verbod op de verkoop van lachgas. De Alphense burgemeester Liesbeth Spies is daar ook voorstander van. De gemeente wil verkoop van lachgas sowieso niet hebben bij evenementen en probeert dit vast te leggen in de af te geven vergunningen.

De gemeente Alphen wil ook enkele plekken in het openbaar gebied aanwijzen waar de verkoop van lachgas sowieso niet is toegestaan. Dat moet dan wel wettelijk kunnen. De gemeente Arnhem verbood onlangs als eerste in ons land de verkoop van lachgas. Het spul is populair omdat het gebruikers een kortstondige roes geeft. Het Trimbos-instituut onderzoekt hoe schadelijk het gebruik van lachgas is voor gebruikers.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195