Volledig scherm
De toren van de door brand getroffen kerk in Hoogmade is stabiel, twee muren zijn dat niet. © Josh Walet

‘Balen dat gemeente afgebrande kerk niet beschermt’

Het Cuypersgenootschap is teleurgesteld in de gemeente Kaag en Braassem, die zich niet wil inspannen om de 4 november door brand getroffen kerk in Hoogmade een beschermde status (gemeentelijk monument) te geven. Het genootschap wil wel naar de rechter stappen, maar dat kan niet.

In het verleden voerde de Stichting Cuypersgenootschap rechtszaken tegen gemeenten die waardevol erfgoed niet (genoeg) zouden willen beschermen. ,,Vaak kunnen wij op basis van een lokale erfgoedverordening bezwaar aantekenen als gemeenten of anderen weigeren monumenten aan te wijzen. Dan volgt in ieder geval een toets of een gemeente die zaak zorgvuldig heeft bekeken en vaak kun je later ook nog naar de rechter stappen. Maar de regels in Kaag en Braassem zijn best uitzonderlijk. Daar moeten eigenaren bij het aanwijzen van erfgoed voor akkoord tekenen en dat is absoluut een beperking”, legt secretaris Leo Dubbelaar uit namens het Cuypersgenootschap.

Ongepast

Dat had Kaag en Braassem meteen na de brand gevraagd de kerk als gemeentelijk monument te bestempelen en restanten van de kerk zo goed mogelijk tegen weersinvloeden te beschermen. De gemeente zegt ‘verbaasd’ te zijn door het verzoek. ,,De timing kan zo kort na een verwoestende brand als ongepast worden ervaren, temeer nu er nog geen overleg is geweest met de eigenaar.”

Dat is het bestuur van de Clara en Franciscus Federatie. ,,Wij kunnen geen procedure starten om van de kerk gemeentelijk monument te maken zonder dat de eigenaar voor toestemming tekent", benadrukt de gemeente.  ,,Die moet aantonen of restanten van de kerk behouden moeten worden.” Het Cuypersgenootschap heeft ook het kerkbestuur aangeschreven, maar dat heeft nog niet gereageerd.

Invloed aanwenden

,,Formeel gezien snap ik de reactie van de gemeente wel, maar wij hadden gehoopt op meer. We hopen nu dat de gemeente haar invloed wil aanwenden bij het kerkbestuur en dat de gemeenteraad het college opdraagt ons verzoek alsnog te bekijken. We blijven pleiten voor herbouw van de kerk”, zegt Dubbelaar.

Ook dat besluit is aan het kerkbestuur. Het kan nog maanden duren voordat die een besluit neemt, zeiden bestuursleden kort na de brand. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk verloor zijn torenspits. De toren is stabiel, twee muren niet.