Volledig scherm
PREMIUM
Met een beteuterd gezicht loopt Bart van Vliet zijn winkel uit. Dat doet hij op 24 december voor de laatste keer. © Peter Franken

Banketbakkerij en Alphens begrip Jac. van Vliet & Zonen sluit na 122 jaar

Met lood in de schoenen vertelde hij het aan vader Cees (88). Het Alphense familiebedrijf Jac. Van Vliet & Zonen haalt het 125-jarig jubileum nét niet. Banketbakker Bart van Vliet sluit zijn zaak aan de Van Boetzelaerstraat. Noodgedwongen, en met pijn in het hart.

Quote

Ik zie wel een beetje op tegen de 24ste, maar op die dag is het waarschijn­lijk toch te druk om te huilen

Bart van Vliet

Bart van Vliet probeert zijn verdriet even opzij te zetten, wanneer hij de laatste marsepeinen legosteentjes zorgvuldig op een verjaardagstaart drukt. Maar echt lukken wil dat niet.

,,Dit is klote", zucht hij. De banketbakker (52) sluit zijn met een fijne chocoladegeur gevulde winkel aan de Van Boetzelaerstraat. De dag voor kerst is hij voor het laatst geopend. Financieel gaat het niet langer. Na dik 120 jaar verdwijnt het familiebedrijf.

En het ging nochtans steeds beter sinds het vertrek uit de Hooftstraat, waar zijn overgrootvader Jacobus (Jac) in 1896 de eerste roombolletjes en frou-frous met moccavulling maakte. Van Vliet vertrok daar eind 2015 en streek in juni 2016 neer in het pand tegenover het V&D-gebouw.