Volledig scherm
Archieffoto. © ANP

'Bankier van de jihad' uit Alphen voorlopig op vrij voeten

De ’bankier van de jihad’ uit Alphen komt morgen voorlopig op vrije voeten. De 41-jarige Abdulrazak A, die wordt verdacht van terrorismefinanciering, witwassen van geld en mishandeling van zijn inmiddels ex-vrouw, hoeft zijn rechtszaak niet in de cel af te wachten. 

De Haagse rechter schorste vandaag zijn voorlopige hechtenis. Dat is een streep door de rekening van het Openbaar Ministerie. Die ziet liever dat de man langer vast blijft zitten vanwege het gevaar op herhaling.

In de ogen van het OM is de 41-jarige Abdulrazak A. 'bankier van de jihad'. Hij zou grootschalig geld hebben overgemaakt voor de gewelddadige strijd in Turkije en zijn geboorteland Syrië. Zijn broer zou volgens justitie bij terreurgroep IS zitten.

Hawala-bankieren

Daarnaast zou A. zich schuldig hebben gemaakt aan hawala-bankieren (ondergronds bankieren) en het geld dat hij hiermee verdiende, zou hij hebben witgewassen. Ook zou hij zijn ex hebben mishandeld. De Alphenaar zou de vrouw en haar drie kinderen hebben bedreigd, haar gedwongen hebben sambal te eten en haar hebben geslagen.

Voor deze laatste beschuldiging heeft de 41-jarige Syriër al een paar maanden in voorarrest gezeten.

Toeval

A. is 12 juni op verdenking van het witwassen, illegaal bankieren en financieren van terreur, opgepakt. Sindsdien zit hij vast in Vught. Dat hij bij het OM in beeld kwam als bankier van de jihad, was toeval. Vanwege de mishandeling van zijn vrouw, deed de politie bij de verdachte huiszoeking in zijn flat in Alphen. 

Hierbij vonden de agenten een telefoon met daarin heel veel geldbedragen. Daarop begon het OM een onderzoek. De vele bedragen die op de telefoon stonden, zouden zijn overgemaakt naar Syrië en Turkije om daar de gewelddadige strijd te steunen. Om als bankier te fungeren is een vergunning van de Nederlandsche Bank nodig. Die heeft A. niet.

In volle gang

Het onderzoek naar de vermeende verboden praktijken van de Alphenaar is nog in volle gang. Zo is de politie nog druk bezig met het vertalen van de gesprekken op de telefoon.

De Alphense verdachte ontkent van meet af aan iets te maken hebben met terrorismefinanciering. Volgens raadsman Fakiri zijn de beschuldigingen van het OM flinterdun. ,,Mijn cliënt heeft geld geschonken en geleend, maar niet met het doel om hiermee de gewelddadige strijd te steunen. Het was een vriendendienst. Geld uitlenen is onder Syrische mensen heel gebruikelijk.’’

De advocaat vroeg de rechtbank zijn cliënt uit voorlopige hechtenis te schorsen. Wanneer hij langer in de cel zou blijven, zou de verdachte zijn huis kwijtraken en zijn drie kinderen niet kunnen ontvangen, aldus de advocaat.

Deze argumenten gaven bij de rechtbank de doorslag om de man, weliswaar onder strenge voorwaarden, voorlopig op vrij voeten te stellen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.