Volledig scherm
Jack Veldman (derde van links) en Tom Hazenberg (rechts naast Veldman) bij de Zwammerdamschepen. © Peter Franken

Bedrijfsuitje: Romeinse schepen ‘bouwen’ bij Archeon

Wie een bijzonder bedrijfsuitje zoekt of een uitstapje met de Rotary of ander gezelschap kan zich melden bij Archeon-directeur Jack Veldman. ,,Die mensen kunnen dan komen kijken en meehelpen bij het in elkaar zetten van de tientallen jaren geleden in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen.’’

Onlangs is in het Alphense themapark begonnen met het reconstrueren van de schepen, die jarenlang opgeborgen lagen in een depot van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Lelystad. Het nieuwe seizoen is begonnen en mensen kunnen een kijkje nemen bij de werkzaamheden aan de Zwammerdam 2, het eerste grote vrachtschip dat in de zeventiger jaren werd gevonden op wat nu landgoed Hooge Burch, in gebruik bij zorginstelling Ipse de Bruggen, is. Ze mogen ook helpen bij het schoonmaken van het hout en het weer in elkaar puzzelen van de boten.

Veldman merkt dat er veel belangstelling is voor het bijzondere project. ,,We krijgen al veel vragen vanuit het onderwijs en het bedrijfsleven. In het kader van de nationale museumweek is vrijdagavond nog een groep van honderd museumkaarthouders bij de schepen geweest. Eind dit jaar hopen we de Zwammerdam 2 af te hebben.’’ Andere schepen liggen elders in Alphen opgeslagen. In het archeologiehuis op het terrein van Archeon is al geruime tijd een Romeinse kano te zien.

De provincie Zuid-Holland heeft alle schepen in bruikleen gekregen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en aan Archeon ter beschikking gesteld. Eén schip was formeel nog eigendom van het Maritiem Museum in Rotterdam, maar dat heeft er nu definitief afstand van gedaan. ,,Het was een administratieve kwestie rond de Zwammerdam 2, maar ik ben blij dat het achter de rug is’’, reageert archeoloog Tom Hazenberg, nauw betrokken bij het schepenproject.