Begeleidster die met geld van bewoners van Ipse de Brugge shopte, krijgt voorwaardelijke taakstraf
Een 34-jarige Alphense oud-groepsbegeleidster van zorginstelling Ipse de Brugge is dinsdag door de Haagse rechtbank tot een werkstraf van 90 uur veroordeeld voor het achterover drukken van minstens 6000 euro van geestelijk gehandicapte bewoners van de Zwammerdamse vestiging de Hooge Burch. Omdat de redelijke vervolgingstermijn met vier jaar werd overschreden, legde de rechtbank de straf helemaal voorwaardelijk op.
Delen per e-mail
Het Openbaar Ministerie (OM), dat een fout had gemaakt met het rondsturen van stukken waardoor de zaak zo lang duurde, had twee weken geleden zelfs om een schuldigverklaring zonder straf gevraagd. Maar dat vond de rechtbank ‘zeker geen recht doen aan de aard en de ernst van het feit’.
De rechtbank bepaalde ook, zoals het OM nog wél had geëist, dat de Alphense het verduisterde geld moet terugbetalen aan Ipse. Ipse heeft de bewoners zelf al schadeloos gesteld. En ook moet K. van de rechters 10.000 euro betalen voor onderzoekskosten die Ipse kwijt was aan een bedrijfsrecherchebureau.
Verduisteringen
Ze was niet de enige die pikte van de bewoners, zo ontdekte dat bureau. De verduisteringen speelden van 2011 tot aan april 2014. Drie jaar geleden werden al twee andere verdachten tot 100 en 108 uur taakstraf veroordeeld. Zij moesten bij elkaar toen zo’n 28.000 euro terugbetalen aan de instelling. Zo hadden deze medewerkers bijvoorbeeld kleding en levensmiddelen voor zichzelf gekocht van het geld van de bewoners.
Kasbeheerder en groepsbegeleidster werd ook door het bedrijfsrecherchebureau aan de tand gevoeld en bekende toen, ook aan haar chefs. Vervolgens trok ze die bekentenis bij de politie weer in. Ze was onder druk gezet, zei ze, en de chefs ‘hadden haar verkeerd begrepen’. Ze zou met de bonnetjes erbij later wel uitleggen hoe het allemaal zat. Maar bij de rechtbank, met alle bonnetjes bij de hand, beriep de Alphense zich plots op haar zwijgrecht. Die weigering om de beloofde openheid van zaken te geven, woog de rechtbank mee in de strafmaat.
De rechtbank acht bewezen dat de vrouw privé-uitgaven deed van geld van haar cliënten, onder andere met een pinpas. Zo kocht ze een string voor een bewoonster die dat soort ondergoed nooit zou dragen, vrouwenkleding op naam van een mannelijke bewoner, dure merkkleding die geen van de bewoners ooit droeg, sigaretten, RedBull, kattenvoer, allemaal artikelen die de verdachte wel gebruikte, maar de cliënten niet. Ook was er sprake geweest van dubbele boekingen.
Tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden bleek dat de Alphense inmiddels weer aan het werk is bij een andere zorgwerkgever.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Tim Coronel haalt dertiende Dakar-medaille op, maar wil nu eens doorstoten naar top 20-notering
Zonder al te grote problemen haalden de tweelingbroers Tim en Tom Coronel de finish van de Dakar Rally. ,,We hebben een belachelijke prestatie geleverd”, blikt Alphenaar Tim terug op zijn vijftiende deelname aan 's werelds zwaarste rally. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
Nieuwkoop zoekt naar plek waar huizen kunnen worden gebouwd zónder het Groene Hart aan te tasten
Wel willen bouwen, maar niet kunnen door bijvoorbeeld de beperkingen van Schiphol. Zuid-Holland snapt het dilemma goed waarin Nieuwkoop zit. De provincie denkt dan ook actief mee hoe de 14 dorpen leefbaar en vitaal kunnen blijven. -
PvdA vreest voor windturbines bij monumentale molens in kroonjuweel Aarlanderveen
De PvdA in de Alphense gemeenteraad maakt zich zorgen over de mogelijke komst van windmolens in de polders bij Aarlanderveen. Torenhoge turbines richten daar onherstelbare schade aan, waarschuwt de PvdA in schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. -
PREMIUM
Boer heeft steeds meer moeite met een opvolger vinden: verdwijnen ze straks volledig uit onze regio?
Van veeteelt tot akkerbouw: ons land telt vandaag de dag nog steeds zo’n 52.000 boerenbedrijven. Steeds meer oudere boeren, onder andere in Utrecht en Zuid-Holland, hebben grote moeite met het vinden van een opvolger. ‘Sterft’ de boer straks uit in de Randstad? ,,Dat durf ik wel te stellen.”
-
weekcijfers Aantal nieuwe besmettingen daalt licht in het Groene Hart
Het aantal coronabesmettingen in het westelijk deel van het Groene Hart is afgelopen week fors gedaald. Alleen in Bodegraven-Reeuwijk is sprake van een stijging. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.