Volledig scherm
In januari en februari werd Kerk en Zanen geplaagd door een golf van auto-inbraken. In vier weken tijd werden er hier dik dertig auto-inbraken gepleegd, elke dag minstens één. Bij deze BMW werd alle elektronica, het stuur, de airbag en het navigatiesysteem meegenomen. De schade was 9.000 euro. © Ronald Hageraats

Bende slaat toe in Alphense Honingzwam: vijf auto-inbraken in drie dagen tijd

Auto-inbrekers hebben vorige week hun slag geslagen in de straat Honingzwam in de Alphense Paddenstoelenbuurt. In drie dagen tijd werden airbags en navigatiesystemen van vijf dure auto's geplunderd. Mobiel banditisme, zegt politiechef John Nieumeijer. 

Tussen 23 en 26 oktober zijn in die straat ,in het noordoosten van Alphen, vijf auto's gekraakt. Die vonden allemaal 's nachts plaats. Uit auto's van duurdere merken als BMW, Audi en Mercedes werd onder meer navigatie-apparatuur meegenomen. ,,Eens in de zoveel tijd zijn wij aan de beurt", zucht de Alphense politiechef John Nieumeijer. Hij spreekt van mobiel banditisme. Dat betekent dat er sprake is van een rondtrekkende groep die steeds op verschillende plaatsen toeslaat. 

Begin van dit jaar sloeg zo'n groep toe in de wijk Kerk en Zanen, waar in vier weken tijd zeker dertig auto-inbraken werden gepleegd. ,,Groepen trekken langs gemeenten. Het is heel onvoorspelbaar en lastig om daar wat tegen te doen. We hebben tevergeefs geprobeerd om patronen te ontdekken. Ze werken heel professioneel.”

Soms wordt er een ruitje ingetikt, maar vaak gaan autokrakers veel geavanceerder te werk, zegt het hoofd van de politie. Dat doen zij soms door het ‘keyless entry-systeem’, dat auto’s zonder sleutel kan openen, met signaalversterkers plat te leggen. Zo worden alarmen worden onklaar gemaakt. ,,Bewaar daarom je autosleutel in een metalen blikje of hang 'm niet te dicht bij de voordeur”, tipte de politie eerder al. De politie, die druk naar getuigen zoekt, zegt mensen tijdens het te naderen donkeredagenoffensief extra alert te willen maken. 

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Alphen en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.