Volledig scherm
Overvolle afvalbakken bij de Atlas in Alphen. (Archieffoto). © Martin Sharrott 2009

Betalen per vuilniszak toch op de agenda in Alphen

PollFlink wat Alphense politici staan op hun achterste benen: deze week wordt dan toch het diftarsysteem (betalen per vuilniszak) besproken. Een gevoelig onderwerp in Alphen.

De Alphense politiek praat donderdag over het grondstoffenbeleidsplan 2015-2025. Dat klinkt weinig spannend, maar een van de uitgenodigde sprekers is Peter van den Burg, adviseur afvalbeleid in Bodegraven-Reeuwijk; een van de eerste gemeenten in het Groene Hart die op het diftarsysteem ‘betalen per vuilniszak’ is overgestapt.

Alphen werkt nu met een ‘milder’ systeem van containers die met een afvalpas zijn te openen. Inwoners kunnen zonder beperkingen hun huisvuil in die containers kwijt. De verwerkingskosten van restafval worden in de (algemene) afvalstoffenheffing verrekend.

Verbaasd

Poll

Betalen per vuilniszak is...

  • Een goed idee (9%)
  • Geen goed idee (91%)
1661 stemmen

Robert-Jan Blom van de grootste coalitiepartij Nieuw Elan reageert als door een adder gebeten. ,,Dat deze gastspreker op de agenda is vermeld, heeft mij zeker verbaasd. Er is in Alphen steeds gezegd dat de tarieven kostendekkend moeten zijn, maar ook dat we geen systeem willen waarbij restafval per gewicht of per huishouden wordt afgerekend.’’


Hij zou er dan ook ‘absoluut op tegen’ zijn als het Alphense college van b en w nu met zo’n voorstel op de proppen zou komen. ,,Er gingen al wat geruchten dat er een ambtenaar over zou hebben gesproken. Maar dit kan niet, het gaat niet gebeuren. Als hier diftar wordt ingevoerd ga ik verhuizen’’, zegt Blom.

Achter de schermen

Quote

Dit gaat niet gebeuren. Als hier diftar wordt ingevoerd, ga ik verhuizen

Robert-Jan Blom, Nieuw Elan

NE is niet de enige partij die al in het verleden stelling nam tegen diftar. Ook CDA, VVD, D66 en SP zitten niet te wachten op betalen naar hoeveelheid restafval. ,,Dat loopt dwars door de verdeling coalitie-oppositie heen’’, constateert Harre van der Nat (SP).

De SP-fractievoorzitter: ,,Ik weet niet wat er achter de schermen gebeurt, maar voor ons komt deze agenda ook als een verrassing. Wij willen absoluut geen diftar. Ik hoop niet dat het college dit via een achterdeur binnen wil halen.’’ Maar, voegt hij toe, luisteren kan altijd. ,,Laat het college maar vertellen wat het van plan is. We gaan met open vizier de strijd aan.’’

Actuele cijfers wil de gemeente vóór donderdag niet geven. Bekend is dat Alphen vorig jaar op 63 procent afvalscheiding kwam. Bodegraven-Reeuwijk zit dankzij diftar op 72 procent (2017). Landelijke afspraak is dat gemeenten in 2021 op 75 procent afvalscheiding zitten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195