Volledig scherm
De politie op 17 januari bij de gevangenis in Alphen. © Josh Walet

Bewakers Alphense gevangenis bedreigd

UpdateCipiers van de Alphense gevangenis voelen zich niet veilig op hun werk. Twee weken geleden vond er opnieuw een incident plaats in de Penitentiaire Inrichting (PI) die voor grote onrust zorgde. Dat meldt De Telegraaf.

Op woensdag 17 januari rukte de politie, inclusief politiehelikopter, groot uit voor een mogelijke bedreiging bij de gevangenis aan de Eikenlaan. Een man zou gedreigd hebben met een automatisch wapen, een kalasjnikov, personeel te beschieten. Bij de politieactie werd per ongeluk een bewaarder opgepakt. Deze werd al snel weer vrijgelaten. 

Bij de gevangenis kwam die middag een melding binnen dat er iemand bij de inrichting stond die 'op iedereen zou schieten die naar buiten zou komen'. De PI schakelde de politie in, die een na observatie een man in een auto buiten de gevangenis aanhield. Een vergissing, zo bleek achteraf. Er wordt rekening gehouden met een doelbewuste actie om de opgepakte bewaarder een hak te zetten. 

Neergestoken

Volgens De Telegraaf, die zegt een brief van de directie in handen te hebben, zijn medewerkers ernstig verontrust. Sommigen zijn ervan overtuigd dat er wel degelijk iemand op de parkeerplaats was met een wapen, maar dat die persoon heeft kunnen ontsnappen.

Het is niet het eerste incident in de gevangenis. Er vinden geweldsincidenten plaats en er lopen op dit moment onderzoeken naar mogelijke corruptie van drie medewerkers. In september werden er verboden spullen aangetroffen. Bij een grote zoekactie in 82 van de 220 cellen werden telefoons, simkaarten en verdovende middelen gevonden. De zoekactie werd gehouden nadat er vlogs vanuit de gevangenis waren opgenomen. In juli vorig jaar was er een opstand in de gevangenis en werd er een psychologe neergestoken met een stuk glas.

In 2016 bleek het ziekteverzuim onder de 550 medewerkers fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,4 procent.