Volledig scherm
De Ziendebrug in Zwammerdam ondergaat groot onderhoud. © Peter Franken

Bewoners in de buurt van hijswerkzaamheden Zwammerdam, moeten even huis uit

Het wegtakelen van de Ziendebrug in Zwammerdam is gisteren goed verlopen, en vandaag staat het uithijsen van de Zwammerdamsebrug op het programma. Uit veiligheidsoverwegingen kreeg een aantal inwoners van Zwammerdam op de valreep het verzoek tijdelijk hun huis te verlaten. Rijkelijk laat, erkent de provincie. Toch stelt één bewoner desondanks: ,,Ik lig er niet wakker van."

De bewoners kregen afgelopen vrijdag pas een brief van de provincie Zuid-Holland met het verzoek tijdelijk hun woning te verlaten. 

Het ging bij beide bruggen om slechts enkele woningen, die binnen het zogeheten 'valbereik' van de brug liggen. ,,Ik heb de aannemer gebeld, die toegaf dat de brief rijkelijk laat was verstuurd'', reageert Ronald Diel. Hij woont vlak bij de Zwammerdamsebrug en neemt vandaag het zekere voor het onzekere.

Via Facebook plaatste Diel vrijdagavond een oproep, bij wie hij vanmiddag terechtkan. ,,Ik werk dan altijd thuis'', legt Diel uit. ,,Ik kan bij zes buren terecht en kreeg via de aannemer ook nog onderdak aangeboden. Ja, ik ga ons huis uit. Als die brug valt, wil ik niet onder het puin liggen.”

Diel gaat ook niet kijken bij de hijswerkzaamheden, heeft hij zichzelf voorgenomen. ,,Dat is de goden verzoeken.''

Strenge voorzorgsmaatregelen

Dat bewoners hun huis moeten verlaten, heeft alles te maken met extra strenge voorzorgsmaatregelen, die van kracht zijn sinds het brugongeluk in Alphen, in augustus 2015. ,,We hebben heel veel voorzorgsmaatregelen getroffen'', zegt een contactpersoon van aannemer Knook Staal en Machinebouw.

Quote

Ja, ik ga ons huis uit. Als die brug valt, wil ik niet onder het puin liggen

Ronald Diel

Boze Dammenaren die klagen over de opdracht hun huis te verlaten, heeft ze niet gesproken. ,,Iemand wenste ons succes met de werkzaamheden. De meeste mensen hebben zelf vervangende ruimte gevonden om te verblijven.”

In totaal gaat het om bewoners van zeven woningen. Drie huizen in de buurt van de Ziendebrug en vier woningen in de omgeving van de Zwammerdamsebrug, meldt een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. 

Hij erkent dat de brieven laat verstuurd zijn. ,,Dinsdag 1 oktober is nog een extra controle uitgevoerd op het hijsplan. Daarna is besloten om bewoners binnen het valbereik van de kraan toch te vragen hun huis te verlaten."

Volgens de provincie is geprobeerd telefonisch contact te leggen met omwonenden, maar is dat niet gelukt. Donderdag werden de brieven gemaakt, vrijdag zijn ze in de verschillende brievenbussen gedaan. 

De werkzaamheden aan de beide bruggen lopen ongeveer anderhalve week vertraging op, vanwege de vondst van het kankerverwekkende chroom-6. ,,Dat onderzoek is gedaan voor de aanbesteding van deze werkzaamheden. Er is dus niet aan de brug gewerkt zonder dat dit bekend was."

Verwachting

De provincie voert groot onderhoud uit aan beide bruggen. Ze voldeden niet meer aan de technische eisen. De verwachting is dat de werkzaamheden nu tot 11 november duren. Op 1 (Ziendebrug) en 2 (Zwammerdamsebrug) november worden de brugdelen weer op hun plek gehesen. 

Bewoners van de zeven huizen moeten dan opnieuw hun woning verlaten. Ze worden daarover nog door de provincie geïnformeerd.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195