Volledig scherm
Een jeugdhulpverlener in overleg met een kind en zijn moeder. © ANP XTRA

Bezorgde ouders: jeugdhulp in Alphen faalt structureel

Het gaat niet goed met de jeugdhulp zoals Go! voor Jeugd (GVJ) die in Alphen en Kaag en Braassem verzorgt. Het gaat volgens een groep bezorgde ouders te vaak mis om nog van ‘incidenten’ te spreken. Daarom willen de ouders met Go, gemeente én zorgminister Hugo de Jonge in gesprek om verbetering te bereiken.

GVJ verzorgt sinds 1 januari 2018 de jeugdhulp in Alphen en Kaag en Braassem. Vorige zomer waren er ernstige klachten over de toekenning van zorg. Maar wethouder Han de Jager (jeugdzorg, CDA) weet ze aan de overdracht naar de nieuwe aanbieder. Het zou om ‘incidenten’ gaan.

Een patroon dat zou wijzen op falende hulpverlening zag hij niet. Maar de groep bezorgde ouders constateert dat veel ouders tegen dezelfde problemen aanlopen. ,,Het gaat niet meer om incidenten, we hebben het gevoel dat er structureel iets mis is’’, aldus Wilma van Egmond uit Alphen.

Quote

Het gaat niet meer om incidenten, we hebben het gevoel dat er structu­reel iets mis is

Wilma van Egmond

Zo gebeurt het meermaals dat kinderen niet de hulp krijgen die ze volgens de ouders nodig hebben. ,,Ouders die klagen, in bezwaar gaan of uit pure wanhoop bij de verantwoordelijk wethouder aankloppen, worden vaak niet of slecht gehoord. Ook voelen ouders zich afgescheept als hun situatie ‘een incident’ wordt genoemd.’’

Karin Deraedt uit Voorburg verdiepte zich in het reilen en zeilen van GVJ, toen zij zag waar een vriendin uit Koudekerk tegenaan liep. Die stuitte, sinds zij herfst 2018 bij GVJ hulp aanvroeg, keer op keer op bureaucratische blokkades. ,,Haar verhaal is zó schrijnend, het is echt om te janken. Er wordt gewoon heel slecht naar de persoonlijke situatie gekeken en de hulp is versnipperd.’’

Oproep 

Via een facebookoproep proberen de ouders zo veel mogelijk verhalen te verzamelen van ouders, zorgverleners en anderen. Van Egmond: ,,Niet omdat we graag op de barricaden gaan om zo Go! voor Jeugd zwart te maken, maar omdat we denken dat in gezamenlijk overleg met GVJ, ouders en gemeente de jeugdhulp beter kan.’’ Inmiddels zijn de ervaringen van zeker dertig gedupeerde gezinnen verzameld.

Omdat ze ondanks klachten bij GVJ geen verbetering zien, hebben ze ook het Landelijk Meldpunt Zorg ingeschakeld. 

Verder is minister Hugo de Jonge (zorg, CDA) uitgenodigd voor een gesprek. De Jonge bracht deze zomer een werkbezoek aan Alphen, waarbij hij volgens de ouders een te rooskleurig beeld kreeg voorgespiegeld.

Go en gemeente: Graag in gesprek met bezorgde ouders
Go voor jeugd en zorgwethouder Han de Jager van Alphen willen graag in gesprek met de groep bezorgde ouders, laten zij in hun reactie weten.

Directeur Dennis de Roo van GVJ licht toe dat jaarlijks ongeveer 4000 gezinnen en kinderen in de twee gemeenten zorg krijgen. ,,Het overgrote deel van deze mensen geeft gelukkig aan tevreden te zijn‘’, aldus De Roo, verwijzend naar jaarlijks onderzoek naar de ervaringen van cliënte.

Bij ‘een aantal ouders kan het zijn dat het niet goed gaat’, vervolgt hij. Soms loopt de communicatie niet goed, ook gebeurt het dat ouders het niet eens zijn met het aanbod van GVJ. Zonodig kunnen ouders daarvoor een beroep doen op de klachten- en bezwaarregeling. ,,Zo kunnen wij van onze fouten leren.‘’

De Roo: ,,Wij merken dat het voor ouders soms onduidelijk is wat van Go voor jeugd kan worden verwacht binnen de kaders van de jeugdwet. We doen ons uiterste best hier zo helder mogelijk over te zijn. Wij gaan daarom graag met deze ouders in gesprek om te luisteren naar hun verhalen, om hier lering uit te trekken en ons waar mogelijk te verbeteren.‘’

Wethouder Han de Jager merkt op dat bij de nieuwe jeugdwet ook een groter beroep op de ouders zelf wordt gedaan. ,,En we krijgen nou eenmaal minder geld van het Rijk. Ik ga graag het gesprek aan met deze ouders. Ouders, gemeente en Go voor jeugd hebben namelijk samen hetzelfde doel; de beste jeugdhulp bieden met de middelen die we hebben.‘’

De Jager voegt nog toe dat hij wegens de privacy niet op individuele gevallen kan ingaan. ,,Dat betreur ik omdat er vaak ook een andere kant aan het verhaal zit.‘’, aldus de wethouder.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195