Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies op een archieffoto © Martin Sharrott Fotografie

Bijverdiensten burgemeester Liesbeth Spies van Alphen: 31.000 euro, koploper in Groene Hart

De drie betaalde bijbanen van burgemeester Liesbeth Spies (CDA) van Alphen leveren jaarlijks 31.000 euro op. Daarmee steekt ze veruit boven al haar collega’s in het Groene Hart. Dit blijkt uit onderzoek van deze krant.

Tweede is vertrekkende burgemeester Pieter Verhoeve (SGP) van Oudewater. Hij incasseert 10.400 euro als toezichthouder bij een GGZ- en een verslavingszorg-instelling. Daar komt nog ongeveer 350 euro bij als gastdocent op Hogeschool Driestar. Verhoeve is per direct met zijn betaalde bijbanen gestopt toen duidelijk werd dat hij burgemeester in Gouda werd.

Burgemeester Maarten Divendal (PvdA) van De Ronde Venen komt met 7680 euro op de derde plek. Hij is commissaris bij SRO NV, beheerder van sportvoorzieningen. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis (SGP) van Waddinxveen is toezichthouder bij Scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem voor 3650 euro per jaar. De andere burgemeesters hebben volgens hun sites geen betaalde bijbanen.

Transparantie

Burgemeester Spies krijgt als voorzitter van de Raad van Toezicht Reclassering Nederland 15.000 euro, als vice-voorzitter van European Institute for Public Administration 9600 euro en als bestuurslid van het Nationaal Groenfonds 6500 euro. Burgemeester en wethouders zijn sinds de gemeentewet uit 2010 niet alleen wettelijk verplicht op te geven welke (betaalde) bijbanen ze hebben, maar ook hoeveel ze daarvoor krijgen. Dit vanwege de transparantie en mogelijke belangenverstrengeling. Omdat een groot aantal colleges hier niet aan voldoet, stuurde minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren in september aan alle gemeenten een herinneringsbrief.

In het Groene Hart voldeden Alphen, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen, Nieuwkoop, Krimpenerwaard en Oudewater begin deze week nog niet aan de wettelijke verplichting. Opmerkelijk was vooral dat burgemeester Spies van Alphen achterwege bleef omdat zij als voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (een onbetaalde bijbaan) een voorbeeldfunctie bekleedt. Daarnaast heeft ze als burgemeester van Alphen integriteit in haar portefeuille.

Burgemeester en wethouders mogen tot 13 procent van hun jaarsalaris bijverdienen. Het surplus vloeit in de gemeentekas. Burgemeester Spies mag van haar bijverdiensten 19.266 euro houden ofwel 13 procent van haar jaarsalaris van 148.206 euro. De andere 11.833 euro vloeit in de gemeentekas van Alphen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195