Volledig scherm
PREMIUM
© Esports Game Arena

Blinde gamer Sven eregast toernooi Street Fighter V Arcade

Wie weleens opschept zo goed te kunnen gamen dat hij het zelfs blind zou kunnen, moet Sven ‘BlindWarriorSven’ van de Wege (31) ontmoeten. Hij ís namelijk blind en was zaterdag deelnemer en eregast bij het Red Bull Strijders-evenement in de Esports Game Arena in Alphen.

Volledig scherm
Sven van der Wege bij hem thuis. © Videostill

Een meisje met twee lange paardenstaarten trapt op beeld een gespierde reus in elkaar. Ze zijn in India, zo lijkt het. ‘Perfect’ klinkt het in de game en de reus wordt vervolgens door wat olifanten heen en weer geslingerd.

Klinkt ingewikkeld? Doe het dan maar eens blind. Hagenaar Sven van de Wege kan dat, maar hoe? ,,Geluid. Ik luister naar de geluidjes die de game maakt en weet dan hoe ik moet reageren. Iedere sprong maakt een ander geluid en ik hoor dat in stereo, waardoor ik weet of een karakter naar links of rechts verplaatst.”

Van de Wege verloor op 6-jarige leeftijd zijn zicht als gevolg van kanker. ,,Ik dacht dat ik nooit meer kon spelen. Totdat ik bij een vriendje thuis was en hij Street Fighter speelde. Ik begon de geluiden te herkennen en vroeg of ik ook mocht.” Hij vergelijkt het met het leren van een vreemde taal. ,,In het begin vertaal je alles letterlijk in je hoofd, maar later gaat het automatisch.”