Volledig scherm
Het stadhuis van Bodegraven. © Peter Franken

Bodegraven-Reeuwijk stelt kadernota vast, bitterbal blijft

De raad van Bodegraven-Reeuwijk moet maatregelen nemen omdat de begroting niet sluitend is en er grote tekorten zijn, veroorzaakt door het sociaal domein. De kadernota werd gisteravond vastgesteld en op tafel lagen zeventien moties: veelal gericht op bezuinigingen, maar ook over andere zaken.

De opvallendste kwam van GroenLinks. Deze partij diende een motie in om de bitterballen na raadsvergaderingen te vervangen door vegetarische alternatieven. ,,Symbolisch'', noemde Reinoud Doeschot de motie, zodat de gemeente een voorbeeldfunctie vervult en mensen gaan nadenken over minder vlees eten. Jan Vergeer (CDA) kon de motie niet waarderen. ,,We hebben het over vertrouwen in de politiek, enorme tekorten en de jeugdhulp. Laten we zo snel mogelijk doorgaan.'' Alleen Hennie Castelein (Burgerbelangen) steunde de motie en beet GroenLinks toe dat zij in het Loetje-dossier vóór grootschalige horeca, een biefstukkenrestaurant, heeft gestemd.

Stoepranden

Een motie van de VVD en GroenLinks om in het kader van een inclusieve samenleving geen stoepranden met hoogteverschil te plaatsen, omdat die een belemmering vormen voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel, rollator of scootmobiel haalde het niet.

Quote

We hebben het over vertrouwen in de politiek, enorme tekorten en de jeugdhulp. Laten we zo snel mogelijk doorgaan

Jan Vergeer, CDA

Een motie van D66, Burgerbelangen, PvdA en VVD om een streep te zetten door de plannen voor een tweede centrumbrug (de vierde Rijnbrug) van 1,2 miljoen euro en 150.000 euro aan jaarlijks onderhoud werd ingetrokken. De centrumbrug komt op het keuzemenu waar de raad zich in september over buigt. De motie met suggesties werd unaniem gesteund. De raad stemde voor om de subsidie voor groen op particulier terrein en voor groene daken op het keuzemenu te zetten, het budget voor recreatie en toerisme minimaal te halveren en de toeristenbelasting te verhogen, kritisch te kijken naar het Sociaal Domein, minder externen in te huren en te onderzoeken wat de gevolgen zijn van het verkopen van het Evertshuis en daar commerciële huurders te plaatsen of zelfs jongerenwoningen in te maken. Later wordt gediscussieerd over het verhogen van de ozb met 5 procent.

Ook een motie om de communicatie en participatie te verbeteren werd unaniem gesteund. In startblokgelijkheid, projecten gericht om kinderen met (taal)achterstanden gelijke kansen te geven wordt niet bezuinigd zoals het college had voorgesteld. Projecten die hieronder vallen, zoals School's Cool en de OKÉ-klas van Bureau Bousa worden mogelijk uitgebreid naar Reeuwijk.

Verder komt er een contractmanager: iemand die ondersteunt bij onderhandelingen bij contracten en toeziet op het naleven ervan en partijen aanspreekt als dat niet zo is. Ook moet het college met ProRail om de tafel omdat de raad vreest dat een verdubbeling van het aantal treinen zorgt voor lange wachttijden bij de overwegen met onveilige situaties en ongemak als gevolg.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195