Volledig scherm
Woning familiedrama Trompstraat Bodegraven © Hans-paul Andrie001

Bodegraver (42) doodde zijn vrouw met 71 messteken omdat hij dacht dat ze een vampier was

De Bodegraver (42) die vorig jaar thuis met 71 messteken zijn vrouw doodde, was zwaar in de war. Hij ‘kon niet anders’, want dacht dat ze vampier was.

Quote

Ze had grote ogen, die drie verschil­len­de kleuren konden krijgen. Ik was bang dat ze me zou opeten

Ljubisa O.

De 35-jarige levenspartner van Ljubisa O. stierf op een ‘gruwelijke en mensonterende’ manier, stelt het Openbaar Ministerie. Toch eiste officier van justitie Aafke Algera vandaag bij de Haagse rechtbank geen jarenlange celstraf, maar gedwongen behandeling in een gesloten inrichting.

De Macedoniër is geruime tijd geobserveerd door deskundigen van het Pieter Baan Centrum en hun ruim 100 pagina’s tellende rapport laat ook volgens het OM maar één conclusie toe: de Bodegraver was door een psychose volledig de weg kwijt toen hij zijn vrouw toetakelde. Hij was al jaren onder behandeling vanwege psychische problemen, zonder dat hij opknapte. ,,Ik werd helemaal gek’’, zei hij ook herhaaldelijk tijdens zijn rechtszaak. Wel benadrukte hij ‘slechts’ drie keer te hebben gestoken in plaats van 71 maal. Wie dan die andere steken toebracht? ,,Misschien een buurman’’, beantwoordde O. een vraag van de rechters. Volgens het OM is daarvoor geen enkel bewijs gevonden.

Kinderen uit huis

Duidelijk is dat de mentale gesteldheid van O. er niet beter op werd toen hij op 9 april vorig jaar hoorde dat zijn drie kinderen nog zeker een jaar niet terug naar huis mochten. Zij waren in 2017 uit huis geplaatst omdat het regelmatig misging bij O. en zijn huisgenote, die ook een verstandelijke beperking had. Het stel woonde samen, kreeg drie kinderen, maar was niet getrouwd. ,,Dat wilde ik niet’’, zei O. vandaag. Het zou één van de redenen zijn geweest voor herhaaldelijke ruzies, waarbij O. naar eigen zeggen klappen kreeg van zijn ‘sterke vrouw’. Daar moest een eind aan komen, zouden stemmen in zijn hoofd hem hebben verteld.

Nog geen week na het slechte nieuws over zijn kinderen stak O. zijn vrouw dood. Daarvoor noemde hij vandaag in de rechtszaal nóg een opvallende reden. ,,Ik dacht ze een vampier was. Ze had grote ogen, die drie verschillende kleuren konden krijgen. Ik was bang dat ze me zou opeten.’’

De vrouw is 71 keer gestoken met een keukenmes. Dat lag bij haar lichaam toen agenten de vrouw op zondagochtend 15 april tussen 8.30 en 9.30 uur dood aantroffen in haar huis aan de Trompstraat. Buren of O. zelf belden de politie toen hij in paniek bij de buren aanbelde. Ze was volgens artsen echter al enkele uren eerder overleden. Bij vragen van officier van justitie Algera gaf O. vandaag toe dat hij na de steekpartij zijn bebloede kleren had uitgetrokken, het mes had schoongewassen en op de vrouw had gelegd, vervolgens een douche had genomen en terug naar bed was gegaan. ,,Ik wist niet wat ik moest doen.’’

In tranen

Meermaals tijdens de rechtszaak barstte O. in tranen uit. Hij jammerde dat hij zo graag zijn kinderen wilde zien. ,,Daar gaat de kinderrechter over. Gaat u er maar vanuit dat goed voor ze wordt gezorgd’’, zei rechtbankvoorzitter De Haan. Waar de kinderen nu zijn, werd vandaag in de rechtbank niet duidelijk. De advocaat van O., Simeon Burmeister, wilde er niks over zeggen. ,,Deze zaak kent louter verliezers’’, aldus het OM.

Burmeister vroeg de rechtbank vandaag eerder dan de nu geplande datum (17 juni) uitspraak te doen, zodat de behandeling van O. zo snel mogelijk kan starten. Hij verblijft al sinds zijn aanhouding vorig jaar in een gevangenis met psychiatrische afdeling in Scheveningen. Het is niet duidelijk of de uitspraak wordt vervroegd.

  1. Leefbaar vraagt debat aan: waarom kan een vanwege ontucht ontslagen leraar toch aan de slag?
    PREMIUM

    Leefbaar Rotterdam: waarom kon vanwege ontucht ontslagen leraar in Boskoop weer aan de slag?

    Als iedereen doet wat hij moet doen, kán een leraar die een zedenmisdrijf pleegt bijna niet aan de slag op een andere school. En toch gebeurde het recent in Rotterdam: een leraar die was ontslagen bij het Wellantcollege in Boskoop omdat hij ontucht had gepleegd met een leerlinge, werd aangenomen bij het Comenius College in Rotterdam. De man is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van drie jaar.