Volledig scherm
Rico en Wilma de Vos bij de start van hun tocht op 25 juli in Bodegraven. © Privéfoto

Bodegraver Rico fietst naar Zuid-Frankrijk tegen Alzheimer, waaraan zijn vader overleed

Rico en Wilma de Vos fietsen in vier weken van Bodegraven naar Zuid-Frankrijk. Voor het goede doel: geld inzamelen voor onderzoek naar Alzheimer, de ziekte waaraan de vader van Rico onlangs overleed. Ze zijn de 1000 kilometer inmiddels gepasseerd.

Franse bestemmingen doen het goed bij Nederlanders als het gaat om het op sportieve wijze inzamelen van geld voor goede doelen. Hardlopend, wandelend of fietsend gaan ze de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor onderzoek naar ziektes als ALS en MS. Of ze bedwingen zwoegend op twee wielen meerdere keren de Alpe d'Huez om gesponsorde euro’s te doneren voor research naar het vertragen of stoppen van kanker. 

Rico en Wilma de Vos voeren hun actie ook uit in Frankrijk. Het Bodegraafse echtpaar trapt in vier weken tijd naar het Zuid-Franse Perpignan. Met hun tocht van 1.600 kilometer zamelen zij geld in voor Alzheimer Nederland.

Achteruit

Quote

Mijn vader had Alzheimer en is pas overleden. Hij was een zeer sportieve man die voetbalde en aan wielrennen deed

Rico de Vos

De twee hebben er inmiddels al meer dan de helft opzitten en net als bij veel andere actievoerders schuilt ook achter hun geldinzameling een persoonlijk motief. ,,Mijn vader had Alzheimer en is pas overleden. Hij was een zeer sportieve man die voetbalde en aan wielrennen deed. In anderhalf jaar tijd zag je hem achteruit gaan en moest hij worden opgenomen op een gesloten afdeling in Leiden. Daar word je niet vrolijk van als je dat ziet”, treurt De Vos nog.

Tegelijkertijd roemt hij het personeel dat zich zo liefdevol bekommerde om zijn vader en de andere bewoners. ,,En ik heb gezien wat zij nodig hebben aan dingen die nu nog ontbreken. En natuurlijk onderzoek. Dat is een lang en duur proces”, weet de 60-jarige Bodegraver.

Motiverend

En omdat het stel graag de fiets pakt en Frankrijk tot zijn favoriete vakantiebestemming rekent, was de koppeling met het goede doel snel gelegd. ,,Het is bijzonder om deze tocht samen te doen. Je maakt elke dag wel iets mee en we krijgen veel leuke reacties van de mensen. Dat werkt erg motiverend”, vertelt Wilma. 

De 59-jarige Bodegraafse kende tot nu toe geen materiaalpech. Geen lekke banden, geen gebroken ketting of geknapte remkabel. ,,Dat wil ik graag zo houden.” Dat geldt niet voor Rico. Zijn spaken waren niet helemaal berekend op zijn lichaamsgewicht in combinatie met de zware bagagetassen. Er moest in België zelfs een nieuw wiel aan te pas komen om de tocht te vervolgen.

Trainingskilometers

Het echtpaar koerst dagelijks zo’n 60 tot 70 kilometer. Voor het vertrek op 25 juli had het al de nodige trainingskilometers in de benen. En hoewel de tour voelt als een vakantie, staat het goede doel voorop. Inmiddels hebben 52 donateurs gezamenlijk een bedrag opgebracht van 1.050 euro. ,,Wat we tot nu toe hebben opgehaald, vind ik al een heel behoorlijk bedrag. Ik weet dat het Alzheimerfonds daar erg blij mee is",  zegt Rico.

Op 23 augustus stappen Rico en Wilma met hun fietsen in de trein voor de terugreis naar Bodegraven. Doneren kan nog steeds: https://sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/rico-en-wilma-de-vos.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195